Η προέλευση της Σελήνης

Η προέλευση της Σελήνης

 

Η Σελήνη είναι περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια νεότερη από αυτό που εκτιμούσαν προηγούμενες επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας με τίτλο «Η προέλευση της Σελήνης» βασίστηκε σε εξέταση σεληνιακών πετρωμάτων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δορυφόρος της Γης δεν δημιουργήθηκε πριν από 4,56 δισ. χρόνια, αλλά πριν από 4,4-4,45 δισ. χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η Σελήνη είναι το «παιδί» της σύγκρουσης ενός μυστηριώδους πλανήτη -στο μέγεθος του Άρη ή μεγαλύτερου- με τη Γη. Η σύγκρουση με τη Θεία, όπως ονομάστηκε το ουράνιο σώμα, είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση τεραστίων ποσοτήτων θραυσμάτων στο διάστημα. Μέρος αυτών των θραυσμάτων συγκολλήθηκε δημιουργώντας το δορυφόρο μας.

Μετά τη διαμόρφωσή της, στην επιφάνεια της Σελήνης υπήρχε ένα ωκεανός λιωμένων πετρωμάτων. Οι πιο ακριβείς εκτιμήσεις της ηλικίας των πετρωμάτων που αναδύθηκαν από αυτό τον ωκεανό είναι στα 4,36 δισ. χρόνια.

Εδώ στη Γη, οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις ενός παρόμοιου γεγονότος μαζικής τήξης πετρωμάτων το οποίο υπολογίζεται ότι συνέβη πριν από 4,45 δισ. χρόνια.

Η κρατούσα θεωρία τοποθετούσε τη διαμόρφωση της Σελήνης πριν από 4,56 δισ. χρόνια λίγο μετά τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος, ενώ τη νέα θεώρηση η Σελήνη θεωρείται 100 εκατ. χρόνια νεότερη.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες βασίστηκαν σε μια σειρά από προσομοιώσεις των διαδικασιών σχηματισμού και εξέλιξης των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος που αποτελούνται από πετρώματα (Ερμής, Άρης, Αφροδίτη, Γη) και όχι στην απλή χρονολόγηση των πετρωμάτων του πλανήτη μας και της Σελήνης.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές οι προσομοιώσεις παρουσιάζουν με βαθμό ακρίβειας 99,9% όλες αυτές τις διεργασίες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

 

Πηγή: econews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ