Οι Γερμανοί στηρίζουν την απεργία της Lufthansa

Οι Γερμανοί στηρίζουν την απεργία της Lufthansa

 

Η απεργία των πιλότων της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa βρίσκεται σήμερα στην τρίτη και τελευταία ημέρα της και παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει χαίρει της υποστήριξης της πλειονότητας των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Αν και έχουν αυξηθεί οι επικρίσεις από οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους κατά των κινητοποιήσεων αυτών, εξαιτίας των οποίων έχουν ακυρωθεί περίπου 3.800 πτήσεις, σχεδόν το σύνολο των πτήσεων της Lufthansa τις τρεις ημέρες της απεργίας, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κατανοεί την απεργία έναντι του 42% που εξέφρασε την αντίθεσή του, σύμφωνα με το ινστιτούτο Dimap.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD σημείωσε πάντως ότι πριν δύο χρόνια στη διάρκεια της απεργίας του προσωπικού καμπίνας της Lufthansa, το 75% των ερωτηθέντων είχε ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων. Το συμπέρασμα που εξήγαγε η γερμανική τηλεόραση: οι πιλότοι της εταιρείας, που εμφανίζονται να είναι σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά στις αποδοχές και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης -τα δύο αιτήματά τους-, έχουν μικρότερη στήριξη από τους Γερμανούς.

Εξάλλου οι κινητοποιήσεις αυτές, που πραγματοποιούνται έπειτα από αίτημα του συνδικάτου Cockpit το οποίο εκπροσωπεί 5.400 πιλότους, έφερε στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση τις εκκλήσεις να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των απεργιών ολόκληρων κλάδων. Αυτός ο στόχος περιλαμβάνεται στη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής της Λουφτχάνσα Κρίστοφ Φραντς ζήτησε επίσης μια μεταρρύθμιση στο δικαίωμα στην απεργία προκειμένου να προβλέπεται «η υποχρέωση να διατηρείται ένα απαραίτητο μίνιμουμ των υποδομών των μεταφορών».

Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι η κατάσταση θα επιστέψει στο κανονικό από σήμερα το βράδυ στην Ασία οπότε θα ξεκινήσουν οι διατλαντικές πτήσεις, όμως «για λειτουργικούς λόγους, ενδέχεται να υπάρξουν κάποια προβλήματα» ακόμη και το Σάββατο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ