Δεύτερη ημέρα απεργίας για τη Lufthansa

Δεύτερη ημέρα απεργίας για τη Lufthansa

 

Απεργούν σήμερα για δεύτερη ημέρα οι πιλότοι της Lufthansa με αποτέλεσμα να παραμείνουν στο έδαφος τα αεροσκάφη της μεγαλύτερης γερμανικής αεροπορικής εταιρείας.

Στις αρχές της εβδομάδας οι πιλότοι ανακοίνωσαν τριήμερη απεργία αναγκάζοντας την Lufthansa να ακυρώσει περίπου 3.800 πτήσεις -ή σχεδόν εννέα στις δέκα πτήσεις- που ήταν προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα.

Αφορμή των κινητοποιήσεων είναι η απόφαση της Lufthansa να καταργήσει μονομερώς τις μεταβατικές συντάξεις, οι οποίες δίνουν στους πιλότους τη δυνατότητα της πρόωρης συνταξιοδότησης, ήδη από τα 55. Η εταιρεία εκτιμά ότι το κόστος τους είναι υπερβολικά υψηλό κι αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, με στόχο να εγκαταλείπουν στα 60 οι πιλότοι της την ενεργό δράση.

Επιπλέον ανοιχτό παραμένει και το θέμα των μισθολογικών αυξήσεων, με το συνδικάτο των πιλότων Cockpit να ζητεί αυξήσεις ύψους περίπου 10%. Το ύψος των συνολικών διεκδικήσεων των πιλότων υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κοστίσουν στην εταιρεία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να προκαλέσουν προβλήματα στις μετακινήσεις σχεδόν 425.000 επιβατών.

Σχεδόν 700 πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα από την Φρανκφούρτη, το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, και περί τις 200 πτήσεις από το Μόναχο, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του αεροδρομίου.

Φαίνεται να υπάρχουν μικρές πιθανότητες οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να σταματήσει η απεργία.

Η Lufthansa είχε ως στόχο την επιστροφή στο φυσιολογικό από το Σάββατο κι έπειτα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της Κρίστοφ Φραντς.

Η απεργία ευνοεί την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων, την Deutsche Bahn, η οποία αναμένει επιπλέον 20.000 πελάτες την ημέρα. Υπό κανονικές συνθήκες, με τους κρατικούς σιδηροδρόμους μετακινούνται καθημερινά περίπου 360.000 άτομα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ