Ο Ερντογάν «έκοψε» το YouTube

Ο Ερντογάν «έκοψε» το YouTube

Η Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε με «διοικητική απόφαση» στον αποκλεισμό της πρόσβασης στο YouTube, μια εβδομάδα αφού το τουρκικό κράτος απέκλεισε την πρόσβαση στο Twitter.

Η τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την κίνηση να αποκλείσει την πρόσβαση στο YouTube, αλλά η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ανάρτηση μιας υποκλαπείσας συνομιλίες στον συγκεκριμένο ιστότοπο, κατά τη διάρκεια της οποίας κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φέρονται να συζητούν πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η διαρροή της συνομιλίας του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για τη Συρία είναι μια «άθλια επίθεση» κατά της εθνικής ασφάλειας και εκείνοι που κρύβονται πίσω από αυτήν την πράξη θα αντιμετωπίσουν βαριά τιμωρία.

Σε γραπτή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ορισμένα αποσπάσματα της υποκλοπής, που αναρτήθηκε ανώνυμα στο YouTube, αποτελούν προϊόν μοντάζ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε –στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου μίλησε σε πλήθος οπαδών του κόμματός του σε μια προεκλογική συγκέντρωση– ότι η ανάρτηση στο YouTube αυτής της συνομιλίας είναι μια «αχρεία» πράξη.

«Διαρρέουν ακόμα και μια συνάντηση για θέματα εθνικής ασφάλειας. Αυτό είναι αχρείο, είναι ανέντιμο. Ποιους εξυπηρετούν οι ηχητικές καταγραφές μιας τόσο σημαντικής συνομιλίας;», σημείωσε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, μια πηγή στο γραφείο του Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση στο YouTube σε μια προσπάθεια προάσπισης της εθνικής ασφάλειας της χώρας, και ότι η διαρροή αυτή εγείρει «θέμα εθνικής ασφάλειας».

Η ίδια πηγή είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με τον ιστότοπο αυτό και πιθανόν να άρει την απαγόρευση του YouTube, αν η διεύθυνσή του αποσύρει την επίμαχη ηχητική καταγραφή η οποία έχει αναρτηθεί σε αυτόν.

Η Google –στην οποία ανήκει ο ιστότοπος YouTube– ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις πληροφορίες περί του ότι οι χρήστες της στην Τουρκία δεν έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

«Εξετάζουμε τις πληροφορίες κατά τις οποίες ορισμένοι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στο YouTube στην Τουρκία. Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα από την πλευρά μας, ερευνούμε την κατάσταση», ανέφερε εκπρόσωπος της Google μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τον αποκλεισμό του YouTube καταδίκασε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών Νέιλι Κρους, η οποία χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή της τουρκικής κυβέρνησης μια πράξη απελπισίας, η οποία προκαλεί θλίψη.

«Εκφράζω την υποστήριξή μου στους υποστηρικτές της πραγματικής ελευθερίας και της δημοκρατίας» είπε η επίτροπος και πρόσθεσε ότι η «η Ευρώπη είναι υπέρ του ανοιχτού διαδικτύου και της ελεύθερης έκφρασης σε αυτό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ