Επεισόδια με ακροδεξιούς στη Λεμεσό

Επεισόδια με ακροδεξιούς στη Λεμεσό

Με τραμπουκισμούς και βανδαλισμούς μέλη του ακροδεξιού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος ΕΛΑΜ, το οποίο συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή, επεχείρησαν να ματαιώσουν χθες βράδυ συγκέντρωση στην Λεμεσό με ομιλητή τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ.

Μέλη του ΕΛΑΜ, που φορούσαν κράνη, εισέβαλαν στο δημοτικό πολιτιστικό κέντρο «Πάνος Σολωμονίδης», σπάζοντας τις γυάλινες εισόδους, φωνάζοντας συνθήματα και ύβρεις , ενώ έριξαν κροτίδες και αναμμένο πυρσό. Αρχικά απώθησαν τους αστυνομικούς και μπήκαν στην αίθουσα, τραυματίζοντας ένα Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους απομακρύνουν και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Η αστυνομία προέβη σε τρεις συλλήψεις. Πρόκειται για δυο άντρες και μια γυναίκα.

Πλήρη διερεύνηση των γεγονότων και υποβολή έκθεσης το συντομότερο ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας ότι τέτοια επεισόδια πλήττουν τη δημοκρατία και το δικαίωμα έκφρασης. ‘Αφησε αιχμές εναντίον της ηγεσίας της αστυνομίας ότι δεν τον είχε ενημερώσει ούτε για την προγραμματισμένη εκδήλωση και τα μέτρα, που θα λαμβάνονταν, ούτε για τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Είναι η πολλοστή φορά, είπε, που η ηγεσία της αστυνομίας και ειδικότερα ο αρχηγός της δύναμης, δεν με ενημερώνουν για εκδηλώσεις και επεισόδια. Ενημερώνομαι εκ των υστέρων, πρόσθεσε, και αυτό είναι απαράδεκτο.

Την ανάγκη να παταχθεί κάθε μορφή φανατισμού τόνισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σχολιάζοντας τα επεισόδια. Πρέπει, είπε, να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο στόχος της λύσης θα καταστεί ανέφικτος. Ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνει η αρχή για οικοδόμηση συναντίληψης και πολιτισμού ειρήνης. Αυτά που έγιναν, πρόσθεσε, ήταν εναντίον αυτού του στόχου. Καταλήγοντας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν οι εξτρεμιστικές ενέργειες και να απομονωθούν τα εξτρεμιστικά στοιχεία για να υπάρξει ειρήνη και βιώσιμη λύση.

Η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα γεγονότα στη Λεμεσό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Υπογράμμισε πως «ουδείς θα τρομοκρατήσει τη Δημοκρατία και την έκφραση γνώμης και άποψης» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας και έκνομων ενεργειών με τον πιο αυστηρό τρόπο που της επιτρέπει η νομοθεσία.

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση προς όλους και τους Τουρκοκύπριους, συνέχισε, είναι ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά παρόμοιο γεγονός που θα μας ντροπιάζει όλους. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όπως μπορεί, με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτά τα φαινόμενα».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, είναι αποφασισμένος να εξετάσει πλήρως αυτό το γεγονός, δηλαδή «ποιος επέτρεψε, 60-70 άτομα να δημιουργήσουν ένα τέτοιο επεισόδιο και να δημιουργήσουν προβλήματα εικόνας και κύρους στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ