Ομπάμα για Ρωσία: Δεν θα επιτύχουν τίποτα με την ωμή βία

Ομπάμα για Ρωσία: Δεν θα επιτύχουν τίποτα με την ωμή βία

Η Ρωσία δεν θα εκδιωχθεί από την Κριμαία με στρατιωτικά μέσα, αλλά, αν η Δύση παραμείνει ενωμένη, οι Ρώσοι θα καταλάβουν ότι δεν θα επιτύχουν την ασφάλεια με την ωμή βία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες ξανά με την πεποίθηση ότι τα μεγαλύτερα κράτη μπορούν να εκφοβίζουν τα πιο μικρά.

Η Ρωσία δεν θα «απομακρυνθεί από την Κριμαία ή δεν θα αποτραπεί από μια περαιτέρω κλιμάκωση διά της στρατιωτικής ισχύος. Αλλά με τον καιρό, όσο εμείς παραμένουμε ενωμένοι, ο ρωσικός λαός θα αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί η ασφάλεια, η ευημερία, και η θέση που επιδιώκει μέσω της ωμής βίας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, η απομόνωσή της θα βαθύνει και οι κυρώσεις θα επεκταθούν, τόνισε, ισχυρίζεται όμως ότι η ουκρανική κρίση δεν σήμανε την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε εξάλλου «παράλογο» το ότι οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι συνωμοτούν με τους «φασίστες» στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε ακόμα «πεπεισμένος» ότι οι αξίες της «ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου θα θριαμβεύσουν».

Καθώς οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Λιθουανία ανησυχούν για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν «θα κλονιστεί». «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα μείνουν ποτέ μόνες», σημείωσε.

«Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά δεν θα εμφανιστούμε αποδυναμωμένοι αν μας προκαλέσουν» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, μετά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ράσμουσεν χαιρέτισε την απάντηση των ΗΠΑ «απέναντι στις παράνομες και απερίσκεπτες πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως είναι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. «Τάσσομαι στο πλευρό σας στο κάλεσμα που απευθύνετε για την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων με στόχο την ενδυνάμωση της άμυνας μας σε συλλογικό επίπεδο» κυρίως στον τομέα των «ασκήσεων» και της «ανάπτυξης» στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο πρέπει να «κάνει περισσότερα για εξασφαλίσει μια τακτική παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες που θα μπορούσαν να νιώθουν ευάλωτες».

«Το ΝΑΤΟ είναι μια ειρηνική δύναμη, όπως επίσης και μια ασύγκριτη στρατιωτική δύναμη» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν. «Η δέσμευσή μας να προασπίσουμε τους συμμάχους μας είναι απαρασάλευτη», κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ