Μαζικός τάφος στο Μεξικό

Οι αρχές του Μεξικού διεξάγουν έρευνα μετά την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου στο νότιο τμήμα της χώρας, ο οποίος περιείχε 167 σορούς οι οποίοι μπορεί να είχαν αφεθεί εκεί 50 χρόνια και πλέον, δήλωσε αξιωματούχος χθες.

Οι σοροί, οι οποίοι βρέθηκαν σε μια σπηλιά κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, «διαλύονται με το άγγιγμα», είπε ο αξιωματούχος της εισαγγελίας της πολιτείας Τσιάπας.

Οι ερευνητές προσπαθούν να εξακριβώσουν τις ηλικίες και το φύλο των θυμάτων καθώς και τις αιτίες θανάτου, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Το προχωρημένο στάδιο της αποσύνθεσης καταδεικνύει ότι οι σοροί είχαν αφεθεί στην τοποθεσία αυτή περίπου 50 χρόνια πριν, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις βίας.

Οι Μεξικανικές αρχές –η αστυνομία, η εισαγγελία, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και ο στρατός– εργάζονται για την ανάσυρση των πτωμάτων και την μεταφορά τους σε ιατροδικαστές για ανάλυση.

Η σπηλιά-τάφος βρέθηκε σε ένα απομακρυσμένο ράντσο κοντά στην πόλη Φροντέρα Κομαλάπα, περίπου 18 χλμ. από τα σύνορα με την Γουατεμάλα, σε μια περιοχή από την οποία περνούν συχνά μετανάστες από την Κεντρική Αμερική με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Γουατεμάλα, ο οποίος είχε αρχίσει την δεκαετία του 1960, στοίχισε τη ζωή 250.000 και πλέον ανθρώπων ενώ άλλοι 45.000 άνθρωποι εξακολουθούν ως σήμερα να αγνοούνται. Ακτιβιστές θεωρούν ότι είχαν δολοφονηθεί από το στρατό και ενταφιαστεί σε μυστικές τοποθεσίες.

Τα τελευταία χρόνια συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες διακινούν ναρκωτικά θάβουν εκατοντάδες θύματα, ανάμεσά τους και πολλούς επίδοξους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική, σε μαζικούς τάφους. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ