Kατολίσθηση λάσπης με νεκρούς στις ΗΠΑ

Kατολίσθηση λάσπης με νεκρούς στις ΗΠΑ

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 108 αγνοούνται από την τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Σαββατοκύριακο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ. Οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ολόκληρη πλαγιά λόφου κατέρρευσε λόγω των βροχοπτώσεων σε παρακείμενο ποτάμι, στα βορειοανατολικά του Σιάτλ, προκαλώντας τη γιγάντια κατολίσθηση.

Κάτω από τη λάσπη θάφτηκαν 35 σπίτια, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζον Πένινγκτον, επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης της κομητείας του Σνοχόμις.

Λόφος καλύφθηκε από ξεριζωμένα πεύκα, ενώ η περιοχή έχει καλυφθεί από λάσπη, βράχους, συντρίμμια και δέντρα.

Η κατολίσθηση σάρωσε το Όσο με ταχύτητα «εμπορικής αμαξοστοιχίας», υπογράμμισε ο Πένινγκτον.

Τόνισε ακόμα ότι ο απολογισμός των 108 αγνοουμένων πρέπει να μεταδίδεται με προσοχή, καθώς περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι παρόντα στην πληγείσα περιοχή, είτε έχουν αναγνωριστεί είτε όχι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 108 τραυματίες ή 108 νεκροί» αλλά πρόσωπα που δεν έχουν εντοπιστεί, σημείωσε ο ίδιος.

Οι πυροσβέστες και οι άλλοι διασώστες διπλασίασαν τις προσπάθειές τους ώστε να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν ένα αεροσκάφος, μια ομάδα με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και μια διμοιρία.

Οι έρευνες επεκτείνονται σε 260 εκτάρια και παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες λόγω της αστάθειας του εδάφους, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέα κατολίσθηση.

«Διασώστες βυθίστηκαν στην κυριολεξία στη λάσπη έως τις μασχάλες», εξήγησε ο Τζέι Ίνσλεϊ, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι τα συνεργεία μεταφέρθηκαν στην περιοχή με ελικόπτερα.

Ο Πένινγκτον δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε εξαιτίας του ότι η καταστροφή εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μια διασωθείσα περιέγραψε ότι «ένα τείχος λάσπης περίπου 8 μέτρων» ξαφνικά σάρωσε τα πάντα. «Το κύμα έσκασε πάνω μας και μας παρέσυρε, το σπίτι μας μετατράπηκε σε ένα σωρό από ξύλα. Θαφτήκαμε ζωντανοί κι έπρεπε να σκάψουμε για να βγούμε έξω», πρόσθεσε.

Οι αρχές εκφράζουν αμφιβολίες για τις πιθανότητες του να βρεθεί κάποιος επιζών στα χαλάσματα και στη λάσπη με βάθος 5 μέτρα.

«Η κατάσταση είναι ζοφερή», εξήγησε ο Τράβις Χοτς, επικεφαλής αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείας του Σνοχόμις. «Διατηρούμε τις ελπίδες μας ότι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε ανθρώπους που ίσως είναι ζωντανοί. Αλλά να έχετε υπ’ όψιν ότι δεν έχουν βρει κανέναν ζωντανό σε αυτό το σωρό από το Σάββατο, όταν άρχιζαν οι έρευνές μας», κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ