WSJ: Η Ελλάδα στο δικό της… «σκοπό»

WSJ: Η Ελλάδα στο δικό της… «σκοπό»

 

Η Ελλάδα είναι πια σε θέση να έχει τον έλεγχο, εκτιμά η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, σε ηλεκτρονικό δημοσίευμα με τίτλο “Greece able to call its own tune”.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, η κρίση της ευρωζώνης ξεκίνησε στην Ελλάδα και δεν θα λήξει μέχρις ότου εξαλειφθούν οι αμφιβολίες για τις προοπτικές της Ελλάδας. Το ότι αυτό απέχει ακόμα, κατέστη σαφές στην τελευταία επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, την πιο μακροχρόνια και δυσκολότερη μέχρι σήμερα. Μετά από επτά μήνες διαπραγματεύσεων, η τρόικα κατέληξε την προηγουμένη εβδομάδα σε συμφωνία η οποία θα πρέπει να επισημοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τον επόμενο μήνα. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση 8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν.

Αλλά, το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της συμφωνίας αυτής ήταν η έκταση με την οποία η Αθήνα έκανε ‘το δικό της’ σε ζητήματα ζωτικής σημασίας, που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό αποτελεί ένδειξη του πόσο η ανάκαμψη της οικονομίας, η αισιοδοξία των αγορών και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχουν αλλάξει τους όρους του «παιχνιδιού».

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, οι προοπτικές της οικονομίας, που συνεχώς βελτιώνονται σίγουρα έδωσαν στον κ. Σαμαρά το “πάνω χέρι” στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Στην έναρξη της επιθεώρησης της προόδου του προγράμματος στήριξης, το ΔΝΤ επέμεινε πως η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό έλλειμμα το 2013 και απαιτούσε περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Η Αθήνα επέμεινε στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της, αρνούμενη να ενεργήσει με τρόπο που θα παρέτεινε την ύφεση. Αυτή η απόφαση αποδείχθηκε σωστή όταν τα στοιχεία της Ελληνικής κυβέρνησης έδειξαν ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα προ τόκων 1,1% το 2013.

Στο μεταξύ, ένα εκτιμώμενο χρηματοδοτικό κενό ύψους 4 δισ. ευρώ το 2014 – το οποίο έχει προκύψει λόγω της αποτυχίας της ευρωζώνης να δώσει πίσω στην Ελλάδα, όπως είχε υποσχεθεί, κέρδη που είχε αποκομίσει η ΕΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων- συρρικνώνεται ταχύτατα, χάρη στην αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που είχαν λάβει οι τράπεζες. Η Αθήνα μιλά ακόμα και για έκδοση ομολόγων, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης.

Το πώς το ΔΝΤ έφτασε σε αυτά τα στοιχεία παραμένει μυστήριο για την ελληνική κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα και τους συμβούλους της. Όμως έγινε συμβιβασμός και η διαδικασία προχώρησε με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα συμφώνησε ότι οποιοδήποτε ποσό από τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ από τα χρήματα διάσωσης που προς το παρόν έχουν «μπει στην άκρη» για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, το οποίο δεν χρειάζεται άμεσα, θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο προκειμένου να καλυφθούν όποια περαιτέρω κενά εντοπίσει η ΕΚΤ όταν διεξάγει τα δικά της stress tests αργότερα εφέτος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ