«Ο Πούτιν διαστρεβλώνει την ιστορία»

«Ο Πούτιν διαστρεβλώνει την ιστορία»

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε σήμερα κατάπληξη για τη σύγκριση που έκανε ο Πούτιν μεταξύ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία και της ενοποίησης της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας αυτή τη σύγκριση έναν παραλληλισμό ο οποίος διαστρεβλώνει την Ιστορία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν – άλλοτε πράκτορας της KGB στην Ανατολική Γερμανία, ως το 1989 και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου – δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σήμερα ότι όπως η Μόσχα είχε υποστηρίξει τη γερμανική ενοποίηση, τρέφει την ελπίδα ότι οι Γερμανοί θα κάνουν το ίδιο, υποστηρίζοντας τις ρωσικές φιλοδοξίες για «την αποκατάσταση της ενότητας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ – η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία –, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου «μια σύγκριση που προκαλεί κατάπληξη», περιγράφοντάς την ως έναν από τους πολλούς «ιστορικά διαστρεβλωμένους παραλληλισμούς» που έχουν γίνει από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.

«Η ενοποίηση της Γερμανίας έφερε την ένωση δύο ξεχωριστών κρατών τα οποία αποτελούσαν ένα Έθνος. Η ρωσική επέμβαση αντιθέτως οδηγεί στη διαίρεση της Ουκρανίας» είπε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Επιπρόσθετα, η γερμανική ενοποίηση υπήρξε μια διαδικασία την οποία η διεθνής κοινότητα συνόδευσε με παραδειγματικό τρόπο, μέσω των διαπραγματεύσεων της ομάδας των 2+4» που επανένωσαν τη Γερμανία καθώς νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: των ΗΠΑ, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Βρετανίας και της Γαλλίας».

Ο Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν «έχει ξεχάσει ότι η Σοβιετική Ένωση υπό το Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν εμπόδισε την ειρηνική ενοποίηση της Γερμανίας» και πρόσθεσε πως «είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό ως και σήμερα».

Εντούτοις, όπως επέμεινε ο ίδιος, το Βερολίνο «δε βλέπει κανέναν παραλληλισμό μεταξύ της ειρηνικής ενοποίησης της Γερμανίας με τα γεγονότα της Κριμαίας». Στην παρούσα κατάσταση, «η Ρωσία ακολουθεί το δρόμο της διεθνούς απομόνωσης» έκρινε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να εγκρίνει ταχύτατα την αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Κριμαία.

«Επανέλαβα σήμερα το πρωί σε αυτή τη συνομιλία ότι αυτή η εξουσιοδότηση (των παρατηρητών) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τις επόμενες 24 ώρες» δήλωσε ο Σταϊνμάγερ ενώπιον των δημοσιογράφων, αφότου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, υπό την αιγίδα του οποίου οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας για αυτήν την εξουσιοδότηση σήμερα» προσέθεσε ο ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ