Έκλεισε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας στην Κριμαία

Έκλεισε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας στην Κριμαία

 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας, η PrivatBank, ιδιοκτησίας του πολυεκατομμυριούχου Ιγκόρ Κολομόισκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε τις εργασίες της στην Κριμαία, αναμένοντας διευκρινίσεις για το νομικό καθεστώς της χερσονήσου η οποία ελέγχεται εδώ και μερικές ημέρες από τη Ρωσία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα σημειώνει ότι έκλεισε τα υποκαταστήματά της και σταμάτησε την κίνηση των λογαριασμών «λόγω της ασάφειας όσον αφορά το νομικό καθεστώς του τραπεζικού συστήματος της χερσονήσου».

«Για να μπορέσουμε και πάλι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους Ουκρανούς καταθέτες θα πρέπει να λάβουμε οδηγίες εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας και να ενημερωθούμε για τους κανονισμούς και τους όρους εργασίας στα τραπεζικά υποκαταστήματα της Δημοκρατίας της Κριμαίας», εξήγησε η PrivatBank. «Δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς οδηγίες», τόνισε.

Στην Κριμαία των 2 εκατομμυρίων κατοίκων η PrivatBank έχει καταγεγραμμένους ως πελάτες 790.000 ιδιώτες και 12.000 επιχειρήσεις. Στα 337 υποκαταστήματά της απασχολούνται 1.300 εργαζόμενοι. Όλα τα υποκαταστήματά της παρέμειναν κλειστά σήμερα. Έξω από άλλες τράπεζες είχαν συγκεντρωθεί πολλοί ανήσυχοι πελάτες που ανησυχούσαν για την τύχη των καταθέσεών τους.

Στις αρχές Μαρτίου ο Κολομόισκι διορίστηκε κυβερνήτης της περιοχής του Ντνιεπροπετρόφσκ από τις νέες αρχές της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε τον διορισμό αυτό χαρακτηρίζοντας τον Κολομόισκι απατεώνα και κατηγορώντας τον ότι πριν από μερικά χρόνια είχε εξαπατήσει τον Ρώσο μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας εκτίμησε ότι με την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία οι ουκρανικές τράπεζες ενδέχεται να χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ