Προειδοποίηση Κάμερον για αποκλεισμό της Ρωσίας

Προειδοποίηση Κάμερον για αποκλεισμό της Ρωσίας

 

Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει μόνιμο αποκλεισμό από την Ομάδα των Οκτώ (G8), εάν το Κρεμλίνο προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες στην Ουκρανία.

“Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με τους συμμάχους και εταίρους μας το αν θα εκδιώξουμε ή όχι μονίμως τη Ρωσία από τη G8, εφόσον υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. “Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε”, πρόσθεσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες, Τρίτη, τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών και της ΕΕ να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η εκδίωξη της Ρωσίας από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, της οποίας αποτελεί πλήρες μέλος από το 2002, είναι μία από τις διεθνείς κυρώσεις που εξετάζονται μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Οι επτά άλλες χώρες μέλη (Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Καναδάς και Ιταλία) είχαν ήδη αναστείλει τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις για τη σύνοδο κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, για να καταγγείλουν την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Μόσχα.

Η διεθνής κοινότητα “θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα” αν δεν προβεί σε ξεκάθαρες ενέργειες μπροστά σε “αυτή την προσάρτηση” της Κριμαίας από τη Ρωσία, πρόσθεσε σήμερα ο Κάμερον.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ