Η Μέρκελ ζητά παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Η Μέρκελ ζητά παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε την αποστολή περισσότερων παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία.

«Η καγκελάριος πρότεινε όπως η υφιστάμενη παρουσία του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία διευρυνθεί άμεσα και ένας πιο σημαντικός αριθμός παρατηρητών αποσταλεί στα καυτά σημεία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η καγκελαρία.

«Μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία κατά τη σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη», που πραγματοποιείται τη Δευτέρα, συνέχισε η Μέρκελ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.

Ο Πούτιν «έκρινε την πρωτοβουλία αυτή θετική. Δέχθηκε να δώσει σχετικές οδηγίες στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ», συνεχίζει το ανακοινωθέν.

Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε επίσης την επέμβαση Ρώσων στρατιωτών το Σάββατο σε ένα χωριό στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Χερσώνας, πέρα από τα όρια της χερσονήσου της Κριμαίας.

Περίπου 80 στρατιώτες, ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα ανάμεσα στη χερσόνησο της Κριμαίας και στην υπόλοιπη Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Κριμαίας, που τάσσεται υπέρ της Μόσχας και επιθυμεί την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία έπειτα από το σημερινό δημοψήφισμα, δήλωσε πως δεν επρόκειτο για ρώσους στρατιώτες αλλά ρωσόφιλες πολιτοφυλακές αυτοάμυνας που έλαβαν θέση για να αποτρέψουν την «καταστροφή ενός σταθμού διανομής αερίου».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ