Στους δρόμους της Λισαβόνας οι στρατιωτικοί

Στους δρόμους της Λισαβόνας οι στρατιωτικοί

Μία εβδομάδα μετά τους αστυνομικούς, χιλιάδες Πορτογάλοι στρατιωτικοί με πολιτικά κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας για να διαμαρτυρηθούν για τις νέες περικοπές των εισοδημάτων τους που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του 2014.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έκαναν πορεία κρατώντας πανό για να καταγγείλουν την ταπείνωση των στρατιωτικών και τις απόπειρες διάλυσης των ενόπλων δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πορεία ξεκίνησε υπό τους ήχους του τραγουδιού «E Depois do Adeus» του Πάουλο ντε Καρβάλιο, που υπήρξε το σύνθημα για την έναρξη της Επανάστασης των Γαρυφάλλων στις 25 Απριλίου 1974.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρες σημαίες για να καταγγείλουν την δραματική κατάσταση στην οποία ζουν πολλοί στρατιωτικοί , που δεν κατορθώνουν να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

«Η κατάσταση των στρατιωτικών επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Όλο και περισσότεροι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιο, να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους ή να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μανουέλ Περέιρα Κρασέλ, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έπειτα από υπηρεσία 40 ετών, ο συνταγματάρχης είδε τον μισθό του να μειώνεται στα 1.800 ευρώ, 700 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2010, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας στην Πορτογαλία.

«Πλήττεται η αξιοπρέπειά μας. Οι σημερινοί πολιτικοί αδιαφορούν τελείως για την τύχη μας», είπε.

Έναντι του δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε τον Μάιο του 2011, η Πορτογαλία εφαρμόζει σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, που μεταφράζεται σε δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Λισαβόνα έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας των πιστωτών της (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 4% του ΑΕΠ εντός του 2014.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ