Συμβιβασμούς στο Κυπριακό ζητά ο γγ του ΟΗΕ

Συμβιβασμούς στο Κυπριακό ζητά ο γγ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, κάλεσε τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο να προχωρήσουν σε αναγκαίους συμβιβασμούς ώστε να διατηρηθεί η «θετική δυναμική» για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ για την συνάντηση του γγ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρει ότι «ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στην επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης και εξέφρασε την ελπίδα οι Κύπριοι ηγέτες να επιδείξουν προθυμία να κάνουν τους συμβιβασμούς που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η θετική δυναμική».

Ο γγ εξέφρασε και τον προβληματισμό που έχει για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς όλες τις κοινότητες. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ορισμένα μέρη μπορεί να σχεδιάζουν «βιαστικές ενέργειες» με σοβαρές συνέπειες για την περιοχή και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Ακόμα, εξέφρασε τη λύπη του για τη Συρία καθώς δεν πραγματοποιείται καμία πρόοδος σε διπλωματικό επίπεδο και συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η «απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση» σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Νταβούτογλου βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη με σκοπό την προώθηση της υποψηφιότητας της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την χρονική περίοδο 2015-2016.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ