Η πισίνα αιτία για αναπνευστικές δυσκολίες

Η πισίνα αιτία για αναπνευστικές δυσκολίες

Η κολύμβηση στην πισίνα είναι γνωστό ότι συνεισφέρει στην  υγεία και γυμνάζει ιδανικά το σώμα. Διαβάζοντας το κείμενο που ακολουθεί όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να το σκεφτείτε καλύτερα πριν μπείτε ξανά σε πισίνα ή τουλάχιστον να ελέγξετε προσεκτικά τις συνθήκες υγιεινής.

Πρόσφατα όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν σε πισίνες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων (και όχι μόνο), καθώς τα διαλυμένα ούρα αναμειγνύονται με το χλώριο, σχηματίζοντας χημικές ουσίες που μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στην αναπνοή.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η πισίνα δεν είναι τουαλέτα – συγκρατηθείτε! Δυστυχώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί κολυμβητές κάθε άλλο παρά συγκρατούν τα ούρα τους, όταν μπαίνουν στην πισίνα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «αν οι κολυμβητές απέφευγαν να ουρούν στις πισίνες, τότε θα βελτιωνόταν η ποιότητα τόσο των υδάτων, όσο και του αέρα των πισινών».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το ουρικό οξύ, που περιέχεται στα ούρα, και από το χλώριο παράγεται ένα υποπροϊόν, το χλωριούχο κυανογόνο, το οποίο είναι τοξικό και μέσω της εισπνοής μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες, στην καρδιά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ουρικό οξύ αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόδρομο του χλωριούχου κυανογόνου. Περίπου το 93% του ουρικού οξέος που ανιχνεύεται στις πισίνες, προέρχεται από τα ανθρώπινα ούρα, ενώ και ο ανθρώπινος ιδρώτας συνεισφέρει μια μικρότερη ποσότητα.

Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, το ουρικό οξύ, σε συνδυασμό με το χλώριο, ευθύνεται σε ποσοστό 3% έως 4% για ένα άλλο υποπροϊόν στις πισίνες, την τριχλωραμίνη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ουρία που υπάρχει στα ούρα, μετατρέπεται εύκολα σε τριχλωραμίνη. Η τελευταία έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων στους ενήλικους κολυμβητές, με ερεθισμό των ματιών τους, καταρροή της μύτης, ακόμα και με μερική απώλεια της ακοής.

Εξάλλου νεκροψίες πνευμόνων επαγγελματιών κολυμβητών έχουν δείξει χρόνια φλεγμονή, ανάλογη με εκείνη στους ανθρώπους που πάσχουν από ήπιο άσθμα, αν και χωρίς να έχουν εμφανίσει τα σχετικά συμπτώματα. Μερικές παλαιότερες έρευνες είχαν συσχετίσει το κολύμπι στις πισίνες με το παιδικό άσθμα, άλλες όμως δεν έχουν βρει τέτοια σχέση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ