Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν

Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον Ρώσο ομόλογό του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της «off-ramp» διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί.

Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει η Μόσχα σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ομπάμα τη δεύτερη σε διάστημα έξι ημερών, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ