ΒΙΝΤΕΟ-Λίγο πριν από τον πόλεμο-Αναπτύσσουν δυνάμεις στην Ουκρανία οι Ρώσοι

ΒΙΝΤΕΟ-Λίγο πριν από τον πόλεμο-Αναπτύσσουν δυνάμεις στην Ουκρανία οι Ρώσοι

Ρωσικά στρατεύματα αναπτύσσονται σε περιοχές της Κριμαίας και πολιορκούν στρατιωτικές βάσεις. Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας επιστράτευσε εφέδρους, ενώ ο Ουκρανός Πρωθυπουργός σε μία δραματική δήλωση κάνει λόγο για κήρυξη πραγματικού πολέμου και δηλώνει ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Την ίδια ώρα, διπλωματικός “πυρετός” επικρατεί σε όλο τον κόσμο. Πούτιν και Ομπάμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία, όμως, κατέληξε σε αδιέξοδο.

Δείτε το βίντεο από τον Alpha:

 

ΦΩΤΟ-Η απόβαση των Ρώσων στην Κριμαία

 

Συνεχίζουν να αποβιβάζονται Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία, όπως κατήγγειλαν Ουκρανοί συνοριοφύλακες, ενώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.

 

 

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.

Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου αυτής, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.

Εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας απογειώθηκε ένα αεροσκάφος αναχαίτισης Σουχόι SU-27, το οποίο απέτρεψε οποιαδήποτε «προκλητική δράση» στη διάρκεια δύο παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

 

 

 

 

Ρωσικά τεθωρακισμένα στην Κριμαία

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες, μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι συνοριακοί φρουροί είδαν, επίσης, να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μίας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

 

Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

BINTEO-Ουκρανία: Υπό κατάληψη κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται σε ένα κέντρο Τύπου στον τέταρτο όροφο του κτιρίου αυτού, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον πρώτο όροφο, όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε άλλους ορόφους καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες και έχουν κλείσει οι πόρτες που οδηγούν στο κλιμακοστάσιο.

Στο ενδεκαώροφο κτίριο κυματίζει η ρωσική σημαία, και όχι η ουκρανική, εδώ και τρεις ημέρες, ενώ διαδηλωτές που κρατούν ρωσικές σημαίες να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις έξω από αυτό.

 

Γιατσένιουκ: Δεν θα παραδώσουμε την Κριμαία

Ο Ουκρανός μεταβατικός Πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία.

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, όμως ο Γιατσένιουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κανείς δεν θα παραδώσει την Κριμαία σε κανέναν».

«Δεν θέλουμε πόλεμο με την Ουκρανία»

Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον Πρόεδρο Πούτιν για μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία έχει στόχο πρωτίστως να δείχνει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Κρεμλίνου, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.

“Η Ρωσία δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς στη Ρωσία θέλει τον πόλεμο. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας”, δήλωσε ο Καρασίν χθες βράδυ σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rossia 1.

Παράλληλα ο ρώσος αξιωματούχος επέκρινε τις χώρες της Δύσης που απείλησαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη G8.

“Θα υποστηρίζουμε όλες τις δυνάμεις του τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, πολλώ δε μάλλον όταν από τις σχέσεις αυτές εξαρτάται η σταθερότητα στην Ευρώπη.Οι πολιτικοί της Δύσης πρέπει να το κατανοήσουν αυτό”, δήλωσε ο Καρασίν.

Όσον αφορά την απόφαση του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στην Ουκρανία “πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή θα επαναφέρει τη λογική σε πολλά πρόσωπα και θα δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας”, υπογράμμισε.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, επίσης απέρριψε την εκδοχή του πολέμου. “Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος μεταξύ μας. Είμαστε αδελφοί λαοί”, τόνισε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή.

Τιμοσένκο: Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο

«Κατακτώντας» την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου, εκτίμησε η Ουκρανή πρώην Πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο απευθυνόμενη στον λαό.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», δήλωσε η Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας το 1994, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε τα πυρηνικά όπλα.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει», πρόσθεσε η Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή στις 22 Φεβρουαρίου μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές του 2010.

Η ίδια εκτίμησε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» δεν θα ήταν δυνατή αν η Ουκρανία είχε ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου η πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» είναι αποτέλεσμα της νέας ουκρανικής επανάστασης, που έριξε το καθεστώς Γιανουκόβιτς, το οποίο η Τιμοσένκο χαρακτήρισε «υποταγμένο στη Ρωσία».

«Η Ρωσία δεν θέλησε να το δεχθεί. Τώρα αποφάσισε να κυριεύσει την Ουκρανία με μια ένοπλη επέμβαση», κατήγγειλε.

Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία προανήγγειλε ο Μπαρόζο

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν «πολύ σύντομα» μια σύνοδο με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

«Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες μέλη για να καταλήξουμε σε μια κοινή και σθεναρή απάντηση» στις εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπαρόζο.

«Σήμερα συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών και πολύ σύντομα οι ηγέτες των κρατών θα συναντηθούν επίσης για να υπάρξει μια κοινή απάντηση», πρόσθεσε.

Ο Μπαρόζο δεν έδωσε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη σύνοδο αυτή, όμως αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, καθώς έχει γίνει λόγος για την Πέμπτη, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανάλαβε «τις σοβαρές ανησυχίες» της ΕΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία «η οποία δεν βελτιώνεται». «Είναι σημαντικό να επιδείξουμε τη δέσμευσή μας υπέρ της ακεραιότητας της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Μπαρόζο υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία, που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.

«Εξακολουθούμε να επιθυμούμε να προσφέρουμε στην Ουκρανία πολιτική σύνδεση και οικονομική ενσωμάτωση» μέσω των συμφωνιών σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες είχε απορρίψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στα τέλη Νοεμβρίου.

 

 

 

Μέρκελ: Πολιτική λύση για την Ουκρανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι δεν είναι πολύ αργά για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση με πολιτικά μέσα, παρά τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Δύσης όσον αφορά τη χερσόνησο της Κριμαίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Η Μέρκελ έχει προτείνει στον Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να σταλεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων» την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβαν αναίμακτα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ακόμη δεν αργά να επιλυθεί η κρίση ειρηνικά με πολιτικά μέσα», επεσήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να απόσχει «από τη λογική της μετακίνησης στρατευμάτων».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για την κατάσταση και τα γεγονότα στην Κριμαία από τη γερμανική κυβέρνηση και τους δυτικούς εταίρους μας», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο ουκρανικό έδαφος είναι απαράδεκτες και πρόσθεσε ότι η διεθνής διπλωματία θα πρέπει να επικρατήσει ώστε να επιλυθεί η κρίση.

«Η χρήση της διπλωματίας για την επίλυση κρίσεων δεν είναι αδυναμία. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην πέσουμε στην άβυσσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στους δημοσιογράφους ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με θέμα την ουκρανική κρίση.

Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε την αποστολή μιας ομάδας εξακρίβωσης των γεγονότων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία ως μια πρώτη απάντηση.

«Εξετάζουμε το αν θα ήταν πιο λογικό να υπάρξει διαφάνεια για όσα συμβαίνουν στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, αντί να βασιζόμαστε σε φήμες», υπογράμμισε.

Πτώση στο χρηματιστήριο της Ρωσίας

Με πτώση άνω του 5% άνοιξε το χρηματιστήριο της Μόσχας, με το ρούβλι Ρωσίας να κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό σήμερα με τις χρηματαγορές στη Ρωσία να είναι πανικόβλητες απέναντι σε μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο δείκτες του χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο Micex και ο RTS κατρακύλησαν αντίστοιχα κατά 5,89% και 7,08% με την έναρξη των συναλλαγών.

Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το πολύ συμβολικό όριο των 50 ρουβλίων, πρωτοφανές γεγονός, και η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε έως 36,85 ρούβλια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του το 2009.

ΒΙΝΤΕΟ-Αυτομόλησε ο αρχηγός του ουκρανικού στόλου

Όπως μετέδωσε το Russia Today, αυτομόλησε ο αρχηγός του ουκρανικού στόλου Ντέντις Μπερεζόφσκι  και δήλωσε πίστη στη φιλορωσική κυβέρνηση της Κριμαίας. Νωρίτερα είχε αυτομολήσει στους Ρώσους η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny.

Δείτε το βίντεο από το ALPHA.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ