Δημοψήφισμα αυτονομίας στην Κριμαία

Δημοψήφισμα αυτονομίας στην Κριμαία

 

Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, αποφάσισε σήμερα τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στη φιλορωσική χερσόνησο,  το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ψηφοφορία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Τάσσεστε υπέρ της κρατικής ακεραιότητας της Κριμαίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας;».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου, 61 από τους 64 βουλευτές που ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της Κριμαίας έχει συνολικά 100 βουλευτές.

Την ίδια στιγμή, το κοινοβούλιο καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση έπειτα από μια ψηφοφορία που διεξήχθη επίσης κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 25 Μαΐου θα διεξαχθούν και οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από νωρίς το πρωί μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έχει εισβάλει στο κοινοβούλιο και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το έχει καταλάβει, ενώ η πρόσβαση στο κοινοβούλιο δεν ήταν δυνατή σήμερα για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είδαν τους βουλευτές να εισέρχονται σε αυτό.

Οι βουλευτές είχαν λάβει εντολές να μην έχουν μαζί τους στην αίθουσα το κινητό τους τηλέφωνο ή τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο  βουλευτής Ενβέρ Αμπντουράιμοφ. Ο ίδιος αρνήθηκε να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες υπό αυτές τις συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Κριμαία διαθέτει ήδη το καθεστώς της αυτόνομης δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ