Διαδραστικός Χάρτης Εγκλημάτων Πολέμου

Διαδραστικός Χάρτης Εγκλημάτων Πολέμου

Τον Χάρτη Εγκλημάτων Πολέμου, μια online βάση δεδομένων για τις ετυμηγορίες εγκλημάτων πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, δημιούργησε η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Σαράγεβο.

Ο Χάρτης προορίζεται για δημοσιογράφους, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και την ευρύτερη κοινή γνώμη. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα, με απλό τρόπο, να ζητήσουν πληροφορίες για όλες τις δίκες εγκλημάτων πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη που έχουν ολοκληρωθεί.

Από το 2003 ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 240 δίκες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και 1200 δίκες πρόκειται να διεκπεραιωθούν.

Ο Χάρτης Εγκλημάτων Πολέμου καλύπτει το κρατικό επίπεδο, το επίπεδο των οντοτήτων και την περιφέρεια Μπρτσκο και είναι διαθέσιμος στην αγγλική γλώσσα και στις τοπικές γλώσσες.

“Οι δίκες για τα εγκλήματα πολέμου, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πτυχή του συστήματος δικαιοσύνης απαιτούν διαφάνεια και δημοσιότητα. Αυτό θα συμβάλει ώστε η κοινή γνώμη να κατανοήσει πως εκδικάζονται εγκλήματα πολέμου, όπως και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης. Στόχος του Χάρτη είναι να διευκολυνθεί η διαδικασία αυτή” δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Φλέτσερ Μπάρτον.

Ο Χάρτης επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν τις δικαστικές αποφάσεις για εγκλήματα πολέμου με βάση την τοποθεσία (δήμο), στην οποία συνέβησαν τα γεγονότα ή την τοποθεσία, στην οποία εκδικάστηκε η υπόθεση.

Κάθε υπόθεση υποδεικνύεται με ένα σημάδι στο χάρτη. Στο κάθε σημάδι υπάρχουν βασικές πληροφορίες για την υπόθεση και μία σύντομη περίληψη των κατηγοριών.

Ο Χάρτης είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρείας στήριξης που παρέχει ο ΟΑΣΕ στις δικαστικές αρχές της Βοσνία και θα βοηθήσει τη διαδικασία ελέγχου της προόδου στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τα εγκλήματα πολέμου, τόνισε ο κ. Μπάρτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ