Μίλησαν στο τηλέφωνο Ομπάμα-Ερντογάν

Μίλησαν στο τηλέφωνο Ομπάμα-Ερντογάν 

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα είχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συζήτησαν σχετικά με διμερή θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού της Τουρκίας επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Τουρκία, οι οποίες βασίζονται στο αμοιβαίο σεβασμό, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη θετική στάση της, η Τουρκία μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη.

Ο Ερντογάν και ο Ομπάμα συζήτησαν την συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη Συρία και στη συνέχιση των προσπαθειών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

«Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν το ενδεχόμενο να ενθαρρύνουν τη Βαγδάτη και την Ερμπίλ να βρουν ένα κοινό έδαφος στο θέμα της ενέργειας», ενώ «ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε το ρόλο» του Ερντογάν «στη διασφάλιση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

«Ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την ανάγκη μιας ισχυρής, ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, για τη σημασία που αποδίδεται στη διασφάλιση υγιών πολιτικών στην αγορά χρήματος μέσα σε ένα σωστό δικαιικό πλαίσιο, στην ανάγκη διασφάλισης ενός προβλέψιμου επενδυτικού περιβάλλοντος, και σε θέματα της περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων», προστίθεται.

Συζητήθηκε ακόμη μεταξύ των δύο ηγετών η σημασία που αποδίδουν στην άμεση εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ