Έσπασε βάζο αξίας 1 εκατ. δολαρίων

Έσπασε βάζο αξίας 1 εκατ. δολαρίων

Η αστυνομία του Μαϊάμι συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος αντιμετωπίζει ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι σκόπιμα έσπασε ένα βάζο αξίας 1 εκατ. δολαρίων από την καλλιτεχνική συλλογή με τίτλο «Βαμμένα βάζα», του αντιφρονούντα Κινέζου καλλιτέχνη, Αΐ Γουέι Γουέι.

Δράστης του πρωτοφανούς συμβάντος διαμαρτυρίας, ο 51χρονος, γεννημένος στον Άγιο Δομίνικο, Μάξιμο Καμινέρο. Ο κατά δήλωσή του, ζωγράφος, προχώρησε σε αυτήν την πράξη βανδαλισμού για να διαμαρτυρηθεί διότι το νέο μουσείο της πόλης του Μαϊάμι φιλοξενεί εκθέσεις μόνο της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Καμινέρο κατηγορείται για «εγκληματική βλάβη» καθώς επισκεπτόμενος το μουσείο και διαμαρτυρόμενος για τα εκθέματα του κινέζου καλλιτέχνη όταν ήρθε αντιμέτωπος με την ασφάλεια του ιδρύματος έσπασε ένα από τα 16 αγγεία της συλλογής που εκτίθενται από τα τέλη του 2013 στο Πέρεζ Μουσείο Τέχνης του Μαϊάμι.

Ο Καμινέρο μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι είναι ζωγράφος και προγραμματίζεται να δώσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη για να εξηγήσει την ενέργειά του. Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο ο δράστης του επεισοδίου αντιμετωπίζει κατηγορία κακουργήματος τρίτου βαθμού που τιμωρείται με ποινή έως πέντε χρόνια φυλακή.

Ο Κινέζος καλλιτέχνης Αϊ Γουέϊ-Γουέϊ έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή για την κριτική που ασκεί στις πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξαφανίστηκε αιφνιδίως στα μέσα του 2011 και τέθηκε υπό κράτηση χωρίς κατηγορία για σχεδόν τρεις μήνες εξαιτίας υποτιθέμενων οικονομικών εγκλημάτων. Απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 2011.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ