Από αύριο η αμνήστευση των Ουκρανών διαδηλωτών

Από αύριο η αμνήστευση των Ουκρανών διαδηλωτών

Νόμος για την αμνήστευση των Ουκρανών διαδηλωτών θα τεθεί σε ισχύ αύριο Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γενική εισαγγελία μετά την εκκένωση του δημαρχείου του Κιέβου και άλλων δημοσίων κτιρίων στην επαρχία, που αποτελούσε όρο για την εφαρμογή του νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από τις 17 Φεβρουαρίου 2014 και προβλέπει τη εγκατάλειψη της δίωξης των ατόμων που έχουν διαπράξει αδικήματα στο διάστημα μεταξύ της 27ης Δεκεμβρίου και της 2ας Φεβρουαρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας.

Νωρίτερα, η ουκρανική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως τις διώξεις κατά των διαδηλωτών, λίγες ώρες μετά την εκκένωση του δημαρχείου του Κιέβου, συμβόλου του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης του προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο βουλευτής του κόμματος Svoboda, Αντριι Ιλένκο, δήλωσε ενώπιον εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει σήμερα την είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου ότι η αντιπολίτευση απευθύνει τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση για την αμνήστευση 2.000 διαδηλωτών, το οποίο λήγει σε λίγες ώρες και απείλησε με ανακατάληψη του κτιρίου.

Στο Μαϊντάν (Πλατεία της Ανεξαρτησίας), ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιατσενιούκ, απαίτησε επίσης από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως τη δίωξη των διαδηλωτών, απειλώντας με «ειρηνική επίθεση», εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, κάλεσε επίσης σήμερα την ουκρανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη δίωξη των διαδηλωτών, χαιρετίζοντας παράλληλα τις ενέργειες των δύο πλευρών για την εκτόνωση της κατάστασης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ