Νόμος η ευθανασία σε ανηλίκους στο Βέλγιο

Νόμος η ευθανασία σε ανηλίκους στο Βέλγιο

Η βελγική βουλή ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση του νόμου περί ευθανασίας και τη διεύρυνσή του και στους ανηλίκους, όμως υπό προϋποθέσεις, παρά την σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν θρησκευτικοί θεσμοί της χώρας.

Αν και το Βέλγιο, μαζί με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, διαθέτουν μια από τις πιο φιλελεύθερες νομοθεσίες στην ΕΕ, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα την συγκεκριμένη τροποποίηση.

Ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών Γιαν Μπέρνχαϊμ διερωτάται γιατί τα ετοιμοθάνατα παιδιά που υποφέρουν να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους ενήλικες. Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι ανήλικοι είναι σε θέση να λάβουν τόσο σοβαρές αποφάσεις, τονίζει: «Δεν έχουν την ηλικία που δείχνει το ημερολόγιο. Ψυχολογικά είναι μεγαλύτερα και πολύ πιο ώριμα από την πραγματική τους ηλικία. Για το λόγο αυτό η πλειονότητα των βέλγων παιδιάτρων επιθυμεί να ανταποκριθεί στο αίτημα εκείνων των ανηλίκων που ζητούν ευθανασία».

16 κορυφαίοι παιδίατροι του Βελγίου τάχθηκαν υπέρ της ευθανασίας σε παιδιά και εφήβους μέσω επιστολής που απέστειλαν σε δύο εφημερίδες της χώρας. Εκπρόσωποι της Καθολικής, Ευαγγελικής και Ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά και των Εβραίων και των Μουσουλμάνων, τόνισαν ότι για λόγους ηθικής δεν θα πρέπει να θεσπιστεί η ευθανασία σε ανηλίκους. Αυτή η θέση βρίσκει σύμφωνη την Καρίν Μπροσίρ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοηθικής στις Βρυξέλλες: «Στο Βέλγιο ένα παιδί δεν μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι, ούτε καν οινοπνευματώδη. Με την ψήφιση της τροποποίησης επιτρέπεται, στην ουσία, σε ένα παιδί να ζητήσει την θανάτωσή του. Και αυτό συνιστά πρόβλημα», δήλωσε.

Η Καρίν Μπροσίρ εικάζει ότι ο αριθμός των ευθανασιών που δεν έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο είναι μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρει η στατιστική αλλά και ότι ο νόμος για την ευθανασία συμφέρει πολλά νοσοκομεία περισσότερο από μια μακροχρόνια νοσηλεία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 75% των Βέλγων τάσσεται υπέρ των φιλελεύθερων ρυθμίσεων για την ευθανασία που ισχύουν στη χώρα.

 

Πηγή: DW

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ