ΒΙΝΤΕΟ-Η Λιβανέζα σκιέρ που εξόργισε τη Χεζμπολά

ΒΙΝΤΕΟ-Η Λιβανέζα σκιέρ που εξόργισε τη Χεζμπολά

Μία αθλήτρια του σκι από το Λίβανο που εκπροσωπεί την χώρα της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι προκάλεσε σάλο, μετά την ανάρτηση στο Διαδίκτυο ενός βίντεο στο οποίο η νεαρή απεικονίζεται με το στήθος γυμνό ενώ ποζάρει σε μια παλιά ομαδική φωτογράφηση, γεγονός το οποίο ώθησε τις αρχές να ανακοινώσουν τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας.

Στο βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο δημοφιλή ιστότοπο YouTube και έχει διαδοθεί ευρέως διαμέσου αναρτήσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, απεικονίζεται η αθλήτρια του αλπικού σκι Ζάκι Σαμούν, 22 ετών, με το στήθος γυμνό και φορώντας μόνο ένα εσώρουχο, να συμμετέχει σε μια ομαδική φωτογραφία που οργανώθηκε στο γνωστό χιονοδρομικό κέντρο του Λιβάνου, Φαράγια κι η οποία προοριζόταν για ένα ημερολόγιο. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης, εκείνη κρύβει το γυμνό της στήθος με τα πέδιλα του σκι.

Μετά τη «χιονοστιβάδα» σχολίων στο διαδίκτυο, τα οποία εναλλάσσονται μεταξύ της δριμείας κριτικής και των επαίνων, η αθλήτρια του σλάλομ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη με ανακοίνωση που ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να δημοσιευθεί το βίντεο, παρά μόνο οι φωτογραφίες.

«Το βίντεο (. . .) αποτελεί μέρος από τα παρασκήνια (της ομαδικής φωτογράφησης). Δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί» έγραψε η ίδια.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη ενώπιον όλων υμών, γνωρίζω ότι ο Λίβανος είναι μια συντηρητική χώρα και ότι (το βίντεο αυτό) δεν ταιριάζει στην εικόνα που αντανακλά ο πολιτισμός μας» προσέθεσε.

Όμως ο υπουργός της Νεότητας και του Αθλητισμού του Λιβάνου, Φάισαλ Καράμε, αντέδρασε έντονα ζητώντας να παρθούν μέτρα εναντίον της σκιέρ από την ολυμπιακή επιτροπή του Λιβάνου με στόχο να «προφυλαχθεί η υπόληψη του Λιβάνου».

Ο Λίβανος θεωρείται από τις πλέον φιλελεύθερες αραβικές χώρες λόγω της ενδυματολογικής ελευθερίας και της κατανάλωσης του αλκοόλ, όμως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας παραμένει βαθύτατα προσηλωμένο στις κοινωνικές παραδόσεις.

Ο επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί το Λίβανο στους αγώνες του Σότσι, Φάντι Καϊρούζ, ανέφερε ότι η ολυμπιακή επιτροπή της χώρας θα συναντηθεί αργότερα σήμερα για να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι και ότι δεν επιτρέπεται στη Σαμούν να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Όμως η αθλήτρια, που έχει ήδη συμμετάσχει με τα χρώματα του Λιβάνου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ το 2010, έχει λάβει πολλά μηνύματα συμπαράστασης από συμπολίτες της.

«Έχεις το δικαίωμα να κάνεις ό,τι θέλεις. Μη μιλάς για μια συντηρητική χώρα, πρόκειται για μια σχιζοφρενική χώρα».

Κάποιοι άλλοι διακωμώδησαν την ιδέα της διεξαγωγής μιας έρευνας από τις αρχές με στόχο την προφύλαξη «της υπόληψης» της χώρας, την ώρα που ο Λίβανος συνταράσσεται εδώ και τρία χρόνια από επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και επεισόδια βίας που συνδέονται με τη συριακή κρίση, ενώ εδώ και πολλούς μήνες δεν έχει επίσημη ηγεσία.

«Κάθε εβδομάδα σημειώνονται επιθέσεις, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Όμως, όταν η Ζάκι Σαμούν συμμετέχει σε μια ομαδική φωτογράφηση λίγο τολμηρή, αποτελεί σκάνδαλο» έγραψε στο Twitter ένας Λιβανέζος χρήστης του.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ