Πλανήτη «σβούρα» ανακάλυψε η NASA

Πλανήτη «σβούρα» ανακάλυψε η NASA

 

Έναν περίεργο πλανήτη που ταλαντεύεται έντονα καθώς περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του με αποτέλεσμα να προκαλεί ακραίες καιρικές αλλαγές ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

Ο πλανήτης, που ονομάστηκε Kepler-413b βρίσκεται 2.300 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Κύκνου. Ο περίεργος πλανήτης περιστρέφεται κάθε 66 ημέρες γύρω από τα μητρικά του άστρα, έναν πορτοκαλί και έναν κόκκινο νάνο.

Ο Kepler-413b περιστρέφεται σε πολύ μικρή απόσταση γύρω από τα άστρα του γεγονός που σημαίνει ότι έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία για να φιλοξενεί υγρό νερό και οποιαδήποτε μορφή ζωής. Επιπλέον, πρόκειται για γίγαντα αερίου με 65 φορές τη μάζα της Γης, ο οποίος δεν διαθέτει σταθερή επιφάνεια.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο Kepler-413b ταλαντεύεται τόσο πολύ που η κλίση του άξονα περιστροφής του μπορεί να μεταβληθεί κατά 30 μοίρες σε έντεκα χρόνια.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό φαινόμενο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ο άξονας περιστροφής της Γης έχει σταθερή κλίση 23,5 μοιρών για 26.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, το οποίο έχει αποσυρθεί πλέον, εστίαζε σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ουρανού και παρακολουθούσε τους πλανήτες να περνούν μπροστά από ένα άστρο μπλοκάροντας το φως που εξέπεμπε.

Σε ό,τι αφορά τον Kepler-413b, οι αυξομειώσεις της φωτεινότητας που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο ήταν εξαιρετικά περίεργες, δηλαδή η τροχιακή του κίνηση ήταν κάθε άλλο παρά φυσιολογική.

Εξετάζοντας τα δεδομένα του Kepler για διάστημα 1.500 ημερών, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι ο πλανήτης πέρασε τρείς φορές από το ίδιο σημείο τις πρώτες 180 ημέρες, ενώ μετά πέρασαν 800 ημέρες κατά τις οποίες ο πλανήτης δεν εμφανίστηκε καθόλου. Μετά από αυτό το διάστημα ο Kepler-413b πέρασε από το ίδιο σημείο για άλλες πέντε φορές.

Όσο παράξενος κι αν φαίνεται πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν πολλοί ακόμα πλανήτες σαν τον Kepler-413b.

Η μελέτη του νέου πλανήτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Astrophysical Journal».

 

Πηγή: econews.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ