Süddeutsche: Η NSA παρακολουθούσε και τον Σρέντερ

Süddeutsche: Η NSA παρακολουθούσε και τον Σρέντερ

 

Η μυστική υπηρεσία NSA δεν παρακολουθούσε μόνο την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποστηρίζουν η δημόσια ραδιοφωνία της Γερμανίας και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA δεν παρακολουθούσε μόνο το κινητό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον προκάτοχό της στην καγκελαρία, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Έρευνες της βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας (NDR) και της Süddeutsche Zeitung οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η NSA έλαβε εντολή το αργότερο το 2002 για την παρακολούθηση του κινητού του τότε καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Αφορμή αποτέλεσε το “όχι” του Γκέρχαρντ Σρέντερ σε μια άμεση εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο του Ιράκ, που προετοίμαζαν οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους και ξεκίνησε το 2003. Όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, οι Αμερικανοί ανησυχούσαν τότε για μια πιθανή διάσπαση του ΝΑΤΟ. Η Süddeutsche Zeitung επικαλείται αμερικανικούς κυβερνητικούς κύκλους, καθώς και κύκλους της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA.

Η βορειογερμανική ραδιοφωνία και η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζουν ότι στον κατάλογο με πρόσωπα και θεσμούς που παρακολουθούνταν, ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε τον αριθμό 388. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Σρέντερ τόνισε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις των παρακολουθήσεων πριν γίνουν γνωστές από τα μέσα ενημέρωσης: «Ποτέ δεν θα μπορούσα, τότε, να σκεφτώ ότι με παρακολουθούν. Σήμερα όμως δεν με εκπλήσσει το γεγονός».

 

Στο στόχαστρο το αξίωμα του καγκελάριου

Οι έρευνες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης επιβεβαιώνονται και από έγγραφο του πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν σύμφωνα με το οποίο οι παρακολουθήσεις ξεκίνησαν το 2002. Αναφέρεται επίσης το όνομα της Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο κύκλοι της μυστικής υπηρεσίας NSA που επικαλούνται τα γερμανικά ΜΜΕ, εκτιμούν, με βάση το έγγραφο Σνόουντεν, ότι δεν παρακολουθούνταν από το 2002 η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν τότε πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το έγγραφο αναφέρει απλά ότι από το 2002 παρακολουθούνταν ο τότε καγκελάριος. Συνεπώς η παρακολούθηση της Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να ξεκίνησε το 2005 όταν έγινε καγκελάριος.

Η εντολή που δόθηκε στην NSA για τις παρακολουθήσεις του κινητού του καγκελαρίου δεν περιορίζονταν μόνο στην καταγραφή των συνδιαλέξεων. Προέβλεπε την υποκλοπή των συνομιλιών και των γραπτών μηνυμάτων. Η αμερικανική μυστική υπηρεσία δεν θέλησε να πάρει θέση στις έρευνες των μέσων ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ δεν παρακολουθείται πλέον.

 

Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Γενική είναι η κατακραυγή του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας για την παρακολούθηση του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Είναι προφανές ότι και σήμερα για τους Αμερικανούς είμαστε λιγότερο έμπιστοι απ’ ότι πχ. Βρετανοί, Καναδοί ή Αυστραλοί», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ στην δημόσια ραδιοφωνία (DLF).

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν επιμένει στην αναγκαιότητα διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τις παρακολουθήσεις. «Διαφορετικά, λέει ο κ. Όπερμαν, δεν ξέρω πως θα παραμείνουμε σε μόνιμη βάση καλοί φίλοι». Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον δεν δείχνει καμία διάθεση να διαπραγματευτεί μια σχετική συμφωνία.

Πιο αιχμηρές είναι οι αντιδράσεις των Πρασίνων. Ενώ κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση για «έλλειψη ζήλου» να διαλευκάνει την υπόθεση των αμερικανικών παρακολουθήσεων στη Γερμανία διατυπώνουν παράλληλα το αίτημα αντικατασκοπευτικών μέτρων. «Θα πρέπει, δηλώνει ο εκπρόσωπος τους στο κοινοβούλιο για θέματα εσωτερικής πολιτικής Φόλκερ Μπεκ, να είμαστε σε θέση να αμυνόμαστε στις παρακολουθήσεις εις βάρος της κυβέρνησης και της βιομηχανίας, από τη Ρωσία, την Κίνα και δυστυχώς και τις ΗΠΑ».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ