Βρετανία: Απάτριδες οι τρομοκράτες

Βρετανία: Απάτριδες οι τρομοκράτες

Την αφαίρεση της υπηκοότητας από τους υπόπτους για τρομοκρατία πρότεινε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, κι έγινε αποδεκτή από πολλούς  βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη τη δικαιοδοσία να αφαιρεί τη βρετανική υπηκοότητα υπόπτων για τρομοκρατία που έχουν διπλή υπηκοότητα.

Βάσει της νέας τροπολογίας, η οποία πρέπει να υπερβεί και άλλα κοινοβουλευτικά εμπόδια, το υπουργείο θα μπορεί να αφαιρεί την υπηκοότητα και των Βρετανών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, αλλά έχουν πολιτογραφηθεί στη Βρετανία, καθιστώντας τους απάτριδες.

Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Reprieve” χαρακτήρισε την τροπολογία αυτή «ανησυχητική εξέλιξη», καθώς δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Εσωτερικών να «σκίζει τα διαβατήρια ανθρώπων χωρίς να προηγείται καμία άλλη διαδικασία».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που ενδέχεται να αφορά η τροπολογία είναι πολύ περιορισμένος και δεν πρόκειται παρά για άτομα πολύ επικίνδυνα, η συμπεριφορά των οποίων κρίνεται ιδιαίτερα επιβλαβής για τα ζωτικά συμφέροντα της Βρετανίας. Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να διαθέτει αυτή την εξουσία», υπογράμμισε η Μέι .

Ο  πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αν και εξέφρασε τη «συμπάθειά» του προς την τροπολογία, κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να απέχουν από την ψηφοφορία, καθώς φοβήθηκε ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να μην είναι «σύμφωνο» με τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η πρόταση τελικά δεν εγκρίθηκε, καθώς μόνο 97 βουλευτές την ψήφισαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ