Fox Business: Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει

Fox Business: Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει

 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έχει διέλθει «τα χειρότερα» και θα ανακάμψει, αναφέρει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού οικονομικού τηλεοπτικού δικτύου Fox Business, το οποίο επικαλείται τις απόψεις στελεχών διεθνών χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά από πολλά επώδυνα χρόνια, η ανάκαμψη είναι στον ορίζοντα. Όχι μία ισχυρή ανάκαμψη, αλλά η διαφορά μεταξύ της ύφεσης και της περιορισμένης ανάπτυξης είναι η διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας», δήλωσε στο Business Fox ο Μαρκ Τσάντλερ, επικεφαλής της στρατηγικής για τις αγορές συναλλάγματος στην εταιρεία Brown Brothers Harriman στη Νέα Υόρκη.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι σε μεγάλο βαθμό σε εξέλιξη», αναφέρεται στην πρόσφατη πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 0,6% το 2014 μετά από μία εξαετή περίοδο ύφεσης, η οποία θα αυξηθεί στο 2,9% το 2015 και θα φθάσει στο 4% στα επόμενα χρόνια. Σημειώνει ότι έχουν αυξηθεί οι ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα από διεθνή ταμεία αντιστάθμισης κινδύνων (hedge funds) και ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε περίπου 7,7% από πάνω από 30% στα τέλη του 2011, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο 24% πέρυσι. Το Fox Business αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 700 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας ότι φαίνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τον στόχο που είχε τεθεί από την Ευρωζώνη και ότι μπορεί να αναζητήσει δυνατότητες ελάφρυνσης του χρέους με τη μείωση των επιτοκίων ή, πιθανότερο, με την επιμήκυνση της λήξης των δανείων στα 50 χρόνια.

Οι περισσότεροι αναλυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, πιστεύουν ότι η πρόβλεψη για επιστροφή της Ελλάδας εφέτος στις αγορές είναι αισιόδοξη.

Αναλύοντας τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, ο αναλυτής στην HIS Global Insight Ντιέγκο Ίσκαρο, σημειώνει ότι αρκετοί βραχυπρόθεσμοι δείκτες -όπως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι δείκτες ορισμένων βασικών στοιχείων του πληθωρισμού, τα στοιχεία εξαγωγών του τρίτου τριμήνου και οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων- έχουν δείξει όλα βελτίωση τους τελευταίους μήνες. Οι δείκτες αυτοί, όμως, δεν θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της ανεργίας, δήλωσε ο αναλυτής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ