Σε εκεχειρία καλεί η αντιπολίτευση στην Ουκρανία

Σε εκεχειρία καλεί η αντιπολίτευση στην Ουκρανία

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, κάλεσε σήμερα αστυνομικούς και διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Γκρουσέφκσι του Κιέβου, σε εκεχειρία έως τις 20.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) απόψε, αναμένοντας το αποτέλεσμα των προγραμματισμένων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

«Θα επιστρέψω εδώ στις 20.00 η ώρα και θα σας ενημερώσω για τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσε την παρουσία του Κλίτσκο στην πλατεία και μια παύση των συγκρούσεων μετά τη δήλωσή του.

Η ουκρανική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει χθες τον πρόεδρο, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με επίθεση σήμερα, αν δεν προβεί σε παραχωρήσεις ύστερα από την κλιμακούμενη βία εδώ και πολλές ημέρες, η οποία στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων στο κέντρο του Κιέβου.

Ένα οδόφραγμα φλεγόμενων λάστιχων κράτησε σε απόσταση το πρωί διαδηλωτές και δυνάμεις καταστολής. Ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έστειλαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση.

«Υπάρχουν δύο λύσεις: να σταματήσει η αιματοχυσία και να διατηρηθούν στη ζωή όλοι όσοι είναι στη Μαϊντάν, το άλλο όνομα της Πλατείας της Ανεξαρτησίας», δήλωσε χθες βράδυ ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης Γιούλια Τιμόσενκο.

«Αν αυτός ο δρόμος δεν είναι αυτός που επιλέχτηκε, το λέω για μένα: δεν θα ζω ντροπιασμένος. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι μια σφαίρα στο μέτωπο», πρόσθεσε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Αν ο Γιανουκόβιτς δεν κάνει παραχωρήσεις αύριο (Πέμπτη) θα περάσουμε στην επίθεση», είχε δηλώσει χθες από την πλευρά του ο πρώην πυγμάχος, Βιτάλι Κλίτσκο, ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Νέα συνάντηση σήμερα

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντήσουν τον αρχηγό του κράτους σήμερα, μετά τις πρώτες χθεσινές άκαρπες διαπραγματεύσεις.

Η κινητοποίηση, που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να υπογράψει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος μιας προσέγγισης με τη Ρωσία, έλαβε διαστάσεις μετά την υιοθέτηση νόμου που ενισχύει τις κυρώσεις σε βάρος διαδηλωτών η οποία τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη.

Από την Κυριακή, η κινητοποίηση εξέλαβε διαστάσεις αντάρτικου πόλης, με σφοδρές συγκρούσεις στη πρωτεύουσα της πρώην αυτής σοβιετικής δημοκρατίας.

Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν χθες με πολλές εφόδους των δυνάμεων καταστολής οι οποίες υποστηρίχθηκαν από τεθωρακισμένο όχημα εναντίον των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην οδό Γκρουσέφσκι, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ η αστυνομία ήταν εξοπλισμένη με αντλίες νερού σε θερμοκρασία -10 βαθμών Κελσίου. Οι διαδηλωτές απαντούσαν πετώντας βόμβες Μολότοφ.

Ο συντονιστής του ιατρικού κέντρου της αντιπολίτευσης Ολεγκ Μούσι δήλωσε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πέντε και των τραυματιών σε σχεδόν 300.

Οι χώρες της Δύσης καταδίκασαν τις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών. Η ΕΕ προειδοποίησε ότι θα «εξετάσει πιθανά μέτρα και τις συνέπειες» για τις σχέσεις της με την Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις.

Η Ρωσία υποσχέθηκε ότι δεν θα επέμβει, δηλώνοντας πεπεισμένη ότι «οι ουκρανικές αρχές ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και θα βρουν την καλύτερη λύση ώστε η κατάσταση να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς και να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Δεν θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωνα να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Komsomolskaia Pravda.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε τουλάχιστον 70 συλλήψεις.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ