Το «ποιοτικό άλμα» της Κύπρου

Το «ποιοτικό άλμα» της Κύπρου

«Ποιοτικό άλμα» στις σχέσεις της Κύπρου με τη Μεγάλη Βρετανία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, τη συμφωνία για ανάπτυξη γης στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, η οποία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Σε ενημέρωση εκπροσώπων κομμάτων και φορέων κοινοτήτων από την περιοχή των Βρετανικών Βάσεων, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία αποκαθιστά τα δικαιώματα των κατοίκων των βάσεων, διότι απεγκλωβίζει πάνω από τα τρία τέταρτα της γης σε αυτές τις περιοχές. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, ενισχύει σημαντικά τον ρόλο και τον λόγο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη αυτής της γης.

Αναφερόμενος στα οφέλη της συμφωνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους των Βάσεων εντάσσεται σε πολεοδομικές ζώνες, γεγονός που επιτρέπει, πλέον, την ανάπτυξή τους. Πρόσθεσε, δε, ότι διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες περιουσιών, ενώ παρέχει την ευχέρεια σε Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην περιοχή των Βάσεων.

Υπογράμμισε ότι , με την ενισχυμένη εκχώρηση δικαστικών και διοικητικών εξουσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία εξασφαλίζεται ισοτιμία και ισονομία, αφού τα δικαστήρια της χώρας θα έχουν δικαιοδοσία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις εντός των Βάσεων. Όπως είπε, παράλληλα ενισχύεται και βελτιώνεται η διαχρονική θέση της Λευκωσίας, ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται παρά μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ με την ενισχυμένη εκχώρηση διοικητικών εξουσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία διασφαλίζονται γενικότερα εθνικά, ζωτικά συμφέροντα.

Τέλος, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία χαιρέτισε τη συμφωνία για τις Βάσεις και τόνισε ότι είναι αβάσιμες μεμονωμένες ανησυχίες περί «Γιβραλταροποίησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ