Απόστρατοι αξιωματικοί ζητούν κλείσιμο του Γκουαντάναμο

Απόστρατοι αξιωματικοί ζητούν κλείσιμο του Γκουαντάναμο

Τριάντα ένας απόστρατοι Αμερι,κανοί, ανώτατοι αξιωματικοί ζήτησαν από τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κλείσει η φυλακή στο Γκουαντάναμο και να επιταχυνθεί η μεταφορά των κρατουμένων, σε επιστολή που δημοσιεύθηκε από τη Human Rights First.

Οι πρώην στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι, ενώ χαιρετίζουν την προθυμία του Μπαράκ Ομπάμα για τον τερματισμό της λειτουργίας της φυλακής σε αυτόν τον αμερικανικό θύλακα στην Κούβα, υπενθυμίζουν ότι «το Γκουαντάναμο δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής» και «συνεχίζει να υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας».

Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή, βρίσκονται ο πρώην διοικητής του Σώματος των Πεζοναυτών, στρατηγός Τσαρλς Κρούλακ, ο πρώην αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, Μέριλ Μακπίκ και ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζόσεφ Χόαρ.

Στην επιστολή τους, οι 31 αξιωματικοί εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την «ψευδή συζήτηση που συνεχίζεται σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων από την CIA».

Όπως αναφέρουν «πιστεύουμε ότι με τη μελέτη των πραγματικών περιστατικών, οι Αμερικανοί θα συμφωνήσουν και θα αναγνωρίσουν ότι τα βασανιστήρια δεν αξίζουν τον κόπο και ότι, ως χώρα, δεν πρέπει ποτέ να κυλήσουμε πίσω σε εκείνο το σκοτεινό μονοπάτι».

Οι 31 στρατηγοί είχαν παρακολουθήσει πριν από πέντε χρόνια στο Οβάλ Γραφείο την υπογραφή από τον Μπαράκ Ομπάμα των πρώτων διαταγμάτων που προέβλεπαν το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και την καταδίκη των βασανιστηρίων.

Από τους 779 κρατούμενους, που αρχικά είχαν μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο, κρατούνται πλέον 155 τρόφιμοι, ενώ 76 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων 55 πολιτών της Υεμένης, θεωρούνται εν δυνάμει ελεύθεροι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ