“Η Ρωσία βοήθησε τον Σνόουντεν”

“Η Ρωσία βοήθησε τον Σνόουντεν”

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε σήμερα ότι ερευνά το ενδεχόμενο ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, να βοηθήθηκε από τη Ρωσία για να κλέψει και να αποκαλύψει απόρρητα αμερικανικά έγγραφα.

“Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος που κατέληξε στα χέρια –τη στοργική αγκαλιά– ενός πράκτορα της FSB στη Μόσχα. Δεν νομίζω ότι ήταν σύμπτωση”, είπε ο βουλευτής Μάικ Ρότζερς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού NBC και αναφερόμενος στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, τη διάδοχο της διαβόητης KGB.

Πέρσι το καλοκαίρι ο Σνόουντεν ταξίδεψε από το Χονγκ Κονγκ στη Ρωσία όπου του παραχωρήθηκε άσυλο για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ο Ρότζερς δεν έδωσε συγκεκριμένες αποδείξεις που να ενισχύουν τον ισχυρισμό του περί ρωσικής ανάμιξης στις ενέργειες του Αμερικανού πρώην πράκτορα, όμως είπε: “Ορισμένα από τα πράγματα που βρίσκουμε θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε πειστήρια που σίγουρα για μένα υποδηλώνουν ότι είχε κάποια βοήθεια”.

Στην ερώτηση εάν ερευνά μια ενδεχόμενη ανάμιξη Ρώσων στις δραστηριότητες του Σνόουντεν ο Ρότζερς απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι “η έρευνα συνεχίζεται”.

Στην ίδια εκπομπή, η Νταϊάν Φαϊνστάιν που είναι επικεφαλής της αντίστοιχης επιτροπής της Γερουσίας είπε επίσης ότι ο Σνόουντεν “μπορεί να βοηθήθηκε” από τη Ρωσία. “Σε αυτή τη φάση, δεν ξέρουμε”, συμπλήρωσε όμως εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι ο Σνόουντεν εντάχθηκε στην NSA έχοντας την πρόθεση “να πάρει όσο περισσότερο υλικό μπορούσε”.

Στην εκπομπή This Week του τηλεοπτικού δικτύου ABC ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Μακόλ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Σνόουντεν έλαβε βοήθεια από το εξωτερικό. “Ακούστε, δεν πιστεύω ότι (…) ο κ. Σνόουντεν ξύπνησε μια μέρα και είχε τα απαραίτητα μέσα για να τα κάνει όλα αυτά μόνος του”, σημείωσε. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν πίσω από τον Σνόουντεν κρύβεται η Ρωσία, είπε ότι “δεν μπορεί να απαντήσει” μετά βεβαιότητας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ