Το Βερολίνο απορρίπτει τη διάλυση της τρόικας

Το Βερολίνο απορρίπτει τη διάλυση της τρόικας

 

Δοκιμασμένη με επιτυχία χαρακτηρίζει την τρόικα το Βερολίνο, λέγοντας όχι στη διάλυσή της. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση για ένα διάδοχο σχήμα με περισσότερη δημοκρατική νομιμότητα και αποδοχή έχει αρχίσει.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας απορρίπτει την πρόταση για διάλυση της τρόικας στα συμφραζόμενα της διαχείρισης της «ευρωκρίσης». «Η τρόικα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αλλάξει κάτι σε αυτό» δήλωσε χθες στο Βερολίνο ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Μίχαελ Μάιστερ, προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση της κρίσης είναι αποτελεσματική, όπως καταδεικνύουν τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας». Ωστόσο, και παρά το «όχι» του γερμανού υφυπουργού, η δημόσια συζήτηση για το μέλλον και το νόημα της τρόικας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου να θεωρεί παρωχημένη της λύσης της τρόικας για τη διαχείριση της ευρωκρίσης και να προτείνει την μετεξέλιξη του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, του ESM, σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ), με δημοκρατικό έλεγχο από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

 

Η ιδέα του ΕΝΤ ανήκει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Στο σχετικό δημοσίευμα της Κέρστιν Γκάμελιν με τίτλο “κβαντικό άλμα” υποστηρίζεται ότι η συγκρότηση της τρόικας ήταν μια ανάγκη όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Η αποστολή της ήταν να ελέγξει τα ελληνικά δημοσιονομικά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και να διαπραγματευτεί με την Αθήνα μέτρα περικοπών και μεταρρυθμίσεων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως βάση προκειμένου να αποφασίσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης εάν θα χορηγήσουν στην Ελλάδα χρηματοδοτική βοήθεια ή όχι.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζονται τα πλεονεκτήματα της μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς στα όργανα του μόνιμου μηχανισμού υπάρχουν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. «Αυτό συνιστά την καλύτερη προϋπόθεση για να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των υπαλλήλων της τρόικας στον ESM», επισημαίνει η Κέρστιν Γκάμελιν, η οποία υπενθυμίζει ότι η ιδέα αυτή ανήκει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που το 2010 είχε καταθέσει σχετική πρόταση, η οποία ωστόσο ξεχάστηκε στην νευρικότητα που επικράτησε τότε στο πλαίσιο της διαχείρισης της «ευρωκρίσης».

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο παραπέμπει στις ευρωεκλογές και στην νέα κατανομή αρμοδιοτήτων και αξιωμάτων εντός της ΕΕ. Υποδεικνύεται μάλιστα έμμεσα η Κριστίν Λαγκάρντ ως γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, σε περίπτωση που αυτό συγκροτηθεί.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ