Ο μύκητας που απειλεί να αφανίσει τις μπανάνες

Ο μύκητας που απειλεί να αφανίσει τις μπανάνες

Μπορείτε να φαναστείτε ότι η μπανάνα είναι είδος προς εξαφάνιση; Κι όμως, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Ένας επικίνδυνος μύκητας, που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του και επιτίθεται στις ρίζες του δέντρου, απειλεί -αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως- να εξαφανίσει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Το παράσιτο αυτό απομυζά θρεπτικά συστατικά από τα φυτά, καθιστώντας τα αδύναμα και προκαλώντας την εμφάνιση σκούρων κηλίδων στον καρπό.

“Οκτώ στις δέκα φυτείες βρίσκονται σε κίνδυνο, πρόκειται για σοβαρή απειλή που απαιτεί την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας” λέει στην ιταλική εφημερίδα “Ρεπούμπλικα” ο Γκερτ Κέμα, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν στην Ολλανδία ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη του μύκητα.

Πρόκειται για το παράσιτο Tropical Race 4 (TR4), ένα καινούργιο στέλεχος του μύκητα Fusarium oxysporym (Foc), o οποίος πριν από περίπου έναν αιώνα είχε καταστρέψει τις φυτείες σε όλη την αμερικανική ήπειρο και έμεινε στην ιστορία ως η “ασθένεια του Παναμά”.

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ