Γερμανοί ελέγχουν ισραηλινή τράπεζα για φοροδιαφυγή

Γερμανοί ελέγχουν ισραηλινή τράπεζα για φοροδιαφυγή

 

Γερμανοί εισαγγελείς και στελέχη των γερμανικών φορολογικών αρχών διεξάγουν έρευνες σε βάρος πελατών της ισραηλινής Τράπεζας Λεουμί («Εθνικής Τράπεζας») για φοροδιαφυγή διαμέσου της θυγατρικής της στην Ελβετία, όπως γράφει σήμερα γερμανικό περιοδικό.

Η Λεουμί ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερη πως διεξάγεται έρευνα από τις γερμανικές αρχές σχετικά με πελάτες της, που φέρεται να μην είχε αναφέρει στις γερμανικές φορολογικές αρχές ότι διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό. Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι της εισαγγελίας και του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Γερμανίας για να σχολιάσουν το δημοσίευμα ως χθες βράδυ.

Το τραπεζικό απόρρητο πλήττεται τα τελευταία χρόνια, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς τα διογκούμενα κρατικά χρέη αυξάνουν την πίεση που ασκείται στις κυβερνήσεις να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους πλούσιους να κρύβουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό προκειμένου να μην φορολογούνται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, η έρευνα των γερμανικών αρχών βασίζεται σε ένα CD με δεδομένα που αγόρασε στα τέλη του 2013 από έναν ξένο καταμηνυτή ατασθαλιών, ή whistle-blower, η κρατιδιακή κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Πολλοί διάσημοι και πλούσιοι -ο ένας εκ των οποίων διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 80 εκατ. ευρώ- αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας αυτής, αναφέρει το περιοδικό. Γερμανοί εισαγγελείς έχουν κάνει πολλές εφόδους στο πλαίσιο ερευνών για φοροδιαφυγή, ορισμένες εξ αυτών χάρη στις πληροφορίες που άντλησαν από δίσκους με δεδομένα. Ελβετοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις αρχές της Γερμανίας ότι παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο που τελεί σε ισχύ στη χώρα τους σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο και ότι διαπράττουν οικονομική κατασκοπεία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ