Γερμανία: “Σεβασμός στην Ελλάδα”

Γερμανία: “Σεβασμός στην Ελλάδα”

 

“Βασική αρχή για τους Χριστιανοκοινωνιστές είναι ότι η βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο υπό όρους. Και οι όροι είναι η εξοικονόμηση και οι μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και πρέπει να δείξουμε σεβασμό στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού”, τονίζει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στην “Bild am Sonntag”. Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να συναινέσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς ο κ. Ζεεχόφερ τι τον έκανε να αλλάξει στάση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ακόμη αντιτίθετο σε μια επιμήκυνση το ελληνικού προγράμματος, σημειώνει: “Η οικονομική κατάσταση δυστυχώς άλλαξε από το καλοκαίρι. Έχουμε να κάνουμε με μια αισθητή επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας. Η Βαυαρία είναι ένα κρατίδιο ιδιαίτερα προσανατολισμένο στις εξαγωγές και πρέπει ως επικεφαλής της κυβέρνησης να προσέξω να παραμείνουν ασφαλείς οι θέσεις εργασίας μας” και προσθέτει ότι “πρέπει να σταθμίσουμε, εάν η εναλλακτική σε μια χρονική επιμήκυνση για τους Έλληνες δεν θα κόστιζε περισσότερα χρήματα, π.χ. μέσω μιας αλματώδους αύξησης της ανεργίας και σε μας”. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά, ότι “η τέχνη της πολιτικής πρέπει να αποτρέψει μια πυρκαγιά μεγάλης έκτασης, την οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρεοκοπία της Ελλάδας, χωρίς να εγκαταλείψει την προσπάθεια για καταπολέμηση του χρέους”. Διευκρινίζει ωστόσο ότι εξακολουθεί να ισχύει παλαιότερη θέση του, σύμφωνα με την οποία, εάν οι Έλληνες δεν εκπληρώσουν τους όρους τότε το CSU, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελεί έναν πιθανό και υπεύθυνο δρόμο.

Ο Βαυαρός πολιτικός θεωρεί πάντως ότι ενδεχόμενη απόφαση για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθεί από την ολομέλεια του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου και όχι μόνο από την επιτροπή προϋπολογισμού, καθώς “έχει να κάνει με τη σταθερότητα του νομίσματος και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας”.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ