Ο αρχηγός του FBI για τον Σνόουντεν

Ο αρχηγός του FBI για τον Σνόουντεν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν πρέπει απλά να θεωρείται ένα πρόσωπο που κατήγγειλε ατασθαλίες, αλλά να λαμβάνεται υπόψη η “καταιγίδα” που προκάλεσε, δήλωσε ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης που είναι σε εξέλιξη.

Ο επικεφαλής του FBI απέρριψε τις πρόσφατες εκκλήσεις για επίδειξη επιείκειας έναντι του πρώην τεχνικού συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε την έκταση καθώς και πολλές πτυχές των προγραμμάτων παρακολουθήσεων των επικοινωνιών της NSA.

“Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μπορεί να αποδοθεί η ετικέτα του ήρωα καταμηνυτή ατασθαλιών σε (κάποιον που αποκαλύπτει) πληροφορίες αυτού του τύπου”, είπε ο Τζέιμς Κόμεϊ μιλώντας σε επιλεγμένους δημοσιογράφους.

“Τα πρόσωπα που καταγγέλλουν ατασθαλίες είναι πολύ σημαντικά. Ωστόσο όταν κοιτάζω το πρόγραμμα αυτό, βλέπω την κυβέρνηση να ενεργεί σύμφωνα με όσα ήθελαν οι πατέρες του έθνους. . . και δυσκολεύομαι να αποδώσω τον όρο του καταμηνυτή ατασθαλιών σε κάποιον που δεν συμφωνεί με τον τρόπο που η κυβέρνησή μας δομείται και εργάζεται.”

Την Πέμπτη Αμερικανοί βουλευτές δήλωσαν ότι οι ενέργειες του Σνόουντεν θα μπορούσαν να έχουν “θανατηφόρες συνέπειες” και να “θέσουν σε κίνδυνο” αμερικανούς στρατιώτες.

“Μια ποινική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, κατηγορίες βαρύνουν τον Σνόουντεν”, τόνισε ο διοικητής της ομοσπονδιακής αστυνομίας, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει απόφαση μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτραπεί η ακρόαση του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει στη Ρωσία.

Ο Μάικ Ρότζερς, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, προειδοποίησε ότι μια ακρόαση του Σνόουντεν θα είχε “αρνητικές συνέπειες” στις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις.

Παράλληλα ο Κόμεϊ επέμεινε στην “απογοήτευση που ένιωσε για την καταιγίδα που έπληξε όλη τη δημόσια ζωή στις ΗΠΑ όσον αφορά το θέμα της εξουσίας των υπηρεσιών πληροφοριών”.

Ο Κόμεϊ έγινε δεκτός την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο στο πλαίσιο των συσκέψεων με παράγοντες των υπηρεσιών πληροφοριών. Επωφελήθηκε από τη σύσκεψη αυτή για να εκφράσει τη διαφωνία του στις προτάσεις μεταρρύθμισης από ομάδα ειδικών που συνέστησε ο πρόεδρος Ομπάμα. Τόνισε επίσης ότι η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου δεν αναφέρει “το σημαντικότερο: ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εργάζεται τηρώντας το νόμο”.

Ο Κόμεϊ αντιτάχθηκε κυρίως σε μια πρόταση για αναθεώρηση της διαδικασίας που ακολουθείται ώστε οι εταιρίες του διαδικτύου και της τηλεφωνίας να δίνουν πληροφορίες στις αρχές.

“Δεν βλέπω τίποτε κακό σε αυτή τη διαδικασία που ακολουθείται ως επί το πλείστον στο FBI. Δεν βλέπω γιατί να κάνουμε αλλαγές, γιατί να κάνουμε τις έρευνες (για υποθέσεις) εθνικής ασφάλειας πιο περίπλοκες από τις ποινικές έρευνες”.

“Αν δούμε κάποιον να γράφει στο Διαδίκτυο κάτι που μας φαίνεται επικίνδυνο, για να βρούμε το πρόσωπο αυτό (. . .) πρέπει να λάβουμε γρήγορα επιστολή από την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας. Μια από τις ανησυχίες μου στην πρόταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων είναι ότι θα προκληθεί καθυστέρηση”.

Μεταξύ άλλων συστάσεων για μεταρρυθμίσεις, είναι η έκκληση για καλύτερη συνεργασία με τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στον τομέα της κατασκοπείας. Η αποκάλυψη για τις υποκλοπές του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ προκάλεσε διπλωματική θύελλα εκτός από τη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στο Μεξικό και στη Βραζιλία. Προς την κατεύθυνση αυτή ο αρχηγός του FBI δεσμεύτηκε για τη “βοήθεια” και τη “συνεργασία” των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι στη Ρωσία. Δώδεκα αμερικανοί πράκτορες βρίσκονται ήδη εκεί.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ