Süddeutsche: Καλωσόρισμα με κατάλογο επιθυμιών

Süddeutsche: Καλωσόρισμα με κατάλογο επιθυμιών

 

Η επίσημη ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα σχολιάζεται εκτενώς και σήμερα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, με τα περισσότερα σχόλια να συνδέουν το νέο ρόλο της Αθήνας με το αίτημα για ελάφρυνση του χρέους.

«Καλωσόρισμα με κατάλογο επιθυμιών», είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, το οποίο αναφέρεται στην ανάληψη της ελληνικής προεδρίας και παρατηρεί: «Η κυβέρνηση της Ελλάδας καλωσορίζει τους ευρωπαίους εταίρους στη γιορτή της ανάληψης της προεδρίας και παρουσιάζει αιτήματα. Κυρίως η Γερμανία φέρεται να έχει το καθήκον να βοηθήσει την Αθήνα για να βγει από την κρίση. Προσδοκούνται παραχωρήσεις από το Βερολίνο», παρατηρεί το δημοσίευμα. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και υποστηρίεται ότι η σημαντικότερη επιθυμία του συνοψίεται στην εξής πρόταση: «Η Ελλάδα δεν θέλει περαιτέρω υποδείξεις στα δημοσιονομικά της».

 

«Ο λαϊκισμός δεν επαρκεί για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται σχόλιο με θέμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον οποίο επισημαίνεται:

«Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιεί προς το συμφέρον του ευαίσθητες καταστάσεις. Την καλύτερη του επίδοση σημείωσε το 2011, όταν ανέτρεψε τον αποδυναμωμένο Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με ένα διακριτικό πραξικόπημα για να αναλάβει λίγο αργότερα την ηγεσία των Σοσιαλιστών».

Το σχόλιο αναφέρεται περιληπτικά στο ιστορικό της εκλογικής αποδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.

«Ο Βενιζέλος θέλει να το αποτρέψει αυτό και επειδή στον Μάιο επίκεινται δύο εκλογικές αναμετρήσεις βρίσκεται σε διάθεση προεκλογικού αγώνα. Με το αίτημα του να φύγει από την Τρόικα των εποπτών το ΔΝΤ, ο Βενιζέλος μιλά μέσα από την ψυχή των πολιτών… Ωστόσο, ο λαϊκισμός δεν επαρκεί για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και να σώσει το κόμμα», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.

Στην ανάληψη της ελληνικής προεδρίας αναφέρεται και το σχόλιο της Mittelbayerische Zeitung: «Από χθες η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες. Ειδικά οι Έλληνες, θα σκεφτούν κάποιοι Βορειοευρωπαίοι, καθώς η Ελλάδα θεωρείται το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης. Και πραγματικά, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται να γίνουν γκάφες και σφάλματα. Παράλληλα όμως σε αυτό το εξάμηνο η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ανατρέψει το άθλιο ίματζ του αποτυχημένου. Και αυτή την ευκαιρία θα πρέπει να την αξιοποιήσει η χώρα», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ