Γερμανία-Καταδικάστηκε για το πλακάτ με την “ναζί-Μέρκελ”

Γερμανία-Καταδικάστηκε για το πλακάτ με την “ναζί-Μέρκελ”

 

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Günter Wangerin, βρέθηκε για δεύτερη φορά στα δικαστήρια, επειδή σε διαδήλωση εναντίον της ευρωκρίσης που πραγματοποιήθηκε το 2012, κρατούσε ένα πλακάτ που απεικόνιζε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τη στολή των ναζί.

Συγκεκριμένα, το αριστερό κόμμα DKP, Attac και το συνδικάτο Verdi, είχαν διοργανώσει στις 14 Νοεμβρίου του 2012, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μόναχο, ενάντια στις συνέπειες της κρίσης στις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. Εκεί, ο κ.  Wangerin κρατούσε πλακάτ στο οποίο η καγκελάριος εικονιζόταν να φοράει τη στολή των ναζί καθώς και ένα περιβραχιόνιο με τον αγκυλωτό σταυρό. Ο Γερμανός καλλιτέχνης, υπεραμύνθηκε της συμβολικής αυτής κίνησης διαμαρτυρίας στην οποία προέβη, ενώπιον των δικαστών, επικαλούμενος την ελευθερία στην Τέχνη, ενώ σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τον συμβολισμό της εν λόγω πράξης ανέφερε:

«Η κίνηση αυτή σήμαινε: ‘Δείτε εδώ! Έτσι μας βλέπουν οι άλλοι!’».

Ο κ. Wangerin επικαλέστηκε επίσης τον διεθνή Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, λέγοντας:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκαλεί στους συμπατριώτες του τη Μέρκελ ‘νέα γκάουλάιτερ’… αυτή τη φορά με γραβάτα».

O Günter Wangerin:

 

Ο Γερμανός, σύμφωνα με το Focus, παρουσίασε επίσης ως επιχείρημα ότι παρόμοια πλακάτ, δεσπόζουν σε πορείες και διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη. Κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. «Σε άλλες χώρες αυτό μπορεί να επιτρέπεται. Σε άλλες χώρες οδηγούν από τη δεξιά πλευρά αντί για την αριστερή» τόνισε ο δικαστής.

Της συγκεκριμένης ακρόασης, είχε προηγηθεί δίκη για το ίδιο θέμα στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου, κατά την οποία είχε καταδικαστεί για τη χρήση συμβόλων αντισυνταγματικής οργάνωσης και του είχε επιβληθεί πρόστιμο 3.000 ευρώ. Το Περιφερειακό Δικαστήριο στη συνέχεια επικύρωσε την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Μονάχου. Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Ποινικού Κώδικα επιτρέπεται η χρήση ναζιστικών συμβόλων, όταν αυτά εξυπηρετούν την τέχνη ή την επικαιρότητα, κάτι που ωστόσο –σύμφωνα με τον προεδρεύοντα δικαστή του Περιφερειακού Δικαστηρίου- δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη περίπτωση του Günter Wangerin.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης θα προσφύγει εκ νέου στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου, το οποίο θα κληθεί να λάβει την οριστική απόφαση για την υπόθεση του κ. Wangerin.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ