Περικοπές ύψους 30 δισ. στη Βρετανία

Περικοπές ύψους 30 δισ. στη Βρετανία

Νέες δημοσιονομικές περικοπές ύψους 25 δισεκατομμυρίων λιρών (30 δισεκατομμυρίων ευρώ) θα πρέπει να γίνουν στη Βρετανία μετά τις επόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2015, προειδοποίησε σήμερα ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

«Πρέπει να βρούμε 25 δισεκατομμύρια λίρες από περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές μετά τις εκλογές. Πρέπει να αποφασίσουμε από πού μπορούν να γίνουν οι περικοπές αυτές», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ο Όσμπορν.

Ο αριθμός αυτό προκύπτει από τις προβλέψεις για τη βρετανική οικονομία που είχε ανακοινώσει στις 5 Δεκεμβρίου ο Όσμπορν, όμως είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται με αυτό τον απόλυτο τρόπο από τον υπουργό.

Σύμφωνα με τις προβλέψει αυτές, η Βρετανία αναμένεται να έχει ένα «μικρό» πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της το 2018-2019, δηλαδή «ένα χρόνο νωρίτερα» απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο, ενώ για το οικονομικό έτος 2013-2014 αναμένεται έλλειμμα 6,8%.

«Οι περικοπές αυτές δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα μέσο για να επιτύχουμε έναν στόχο και ο στόχος που επιθυμούμε είναι μια χώρα που ελέγχει την τύχη της, έχει μια οικονομία που βελτιώνεται και που μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Και μια χώρα που πλήττεται όχι μόνο από αυξημένο έλλειμμα, αλλά και από αυξημένο χρέος δεν είναι μια χώρα που μπορεί να τα κάνει αυτά», υπογράμμισε ο Όσμπορν.

«Ναι, η οικονομία βελτιώνεται (…), όμως αν δεν συνεχίσουμε την εφαρμογή του σχεδίου μας (…) θα επιστρέψουμε στο μηδέν, θα επιστρέψουμε σε μια κατεστραμμένη οικονομία», προειδοποίησε ο βρετανός υπουργός.

Στη διάρκεια ομιλίας του που θα εκφωνηθεί αργότερα σήμερα, αποσπάσματα της οποίας έχουν δοθεί στον Τύπο από το γραφείο του υπουργού, ο Όσμπορν αναμένεται να προειδοποιήσει ότι το 2014 θα είναι «η χρονιά της σκληρής αλήθειας, η χρονιά στη διάρκεια της οποίας η Βρετανία θα έρθει αντιμέτωπη με μια επιλογή».

«Πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία μας τα οποία πρέπει να διευθετήσουμε», θα σημειώσει.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ