Δημοψήφισμα για το φυσικό αέριο

Δημοψήφισμα για το φυσικό αέριο

Οι δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο του Πουιέστι, της επαρχίας Βασλούι, στην ανατολική Ρουμανία, αποφάσισαν ομόφωνα, σε συνεδρίαση την περασμένη Τρίτη, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 9 Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με το αν θα επιτραπεί ή θα απαγορευτεί στην αμερικανική εταιρεία, Chevron, η εκτέλεση εργασιών εξερεύνησης και εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου, που υπάρχει στην περιοχή.

«Είναι λογικό οι κάτοικοι να εκφράσουν την γνώμη τους για το θέμα αυτό, το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τον Δήμο. Θα δούμε ποια θα είναι η απόφαση των πολιτών» δήλωσε ο δήμαρχος του Πουιέστι, Κοστέλ Μοράρου.

Η αρχή Περιβαλλοντικής Προστασίας της Επαρχίας Βασλούι (APM) την προηγούμενη εβδομάδα διοργάνωσε συζήτηση για το θέμα της εκμετάλλευσης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην περιοχή του Πουιέστι, όπου η Chevron θέλει να ξεκινήσει γεωτρήσεις, όμως η εκδήλωση διακόπηκε από διαμαρτυρόμενους για τα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας.

Συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαλόγου ήταν πολίτες που ζουν στην περιοχή, αλλά και οικολόγοι από διάφορες πόλεις της Ρουμανίας. Οι εκπρόσωποι της APM έγιναν αποδέκτες αποδοκιμασιών και η συζήτηση ξεκίνησε, ενώ πολλά άτομα φώναζαν συνθήματα κατά της Chevron.

Η Chevron έχει ήδη λάβει περιβαλλοντικές άδειες να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε τρεις περιμέτρους (Ποπένι 1Α- τοποθεσία Γκατζέστι, Σιλιστέα 1Α- τοποθεσία Πουνγκέστι και Παλτίνις 1Α- τοποθεσία Μπατσέστι), ενώ έχει υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβει την έγκριση για την τέταρτη περίμετρο που βρίσκεται στην τοποθεσία Πουιέστι.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ