Νεκροί εργάτες από πυρά αστυνομικών

Νεκροί εργάτες από πυρά αστυνομικών

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, όταν η καμποτζιανή στρατιωτική αστυνομία άνοιξε πυρ, για να καταστείλει διαδήλωση εργατών της υφαντουργίας, όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες και έναν αξιωματούχο της αστυνομίας.

Δύο εργαζόμενοι σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, είπαν πως τρεις ή τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν, καθώς άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένοι με τουφέκια και πιστόλια, άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι έριχναν πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ έξω από ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Πνομ Πενχ, Σουόν Ναρίν, δήλωσε πως “τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν”.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν διαδηλωτές να κείτονται αναίσθητοι στο δρόμο και να αιμορραγούν.

Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες εργάτες της υφαντουργίας απεργούν στην Καμπότζη, ζητώντας υψηλότερους μισθούς.

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας, Χενγκ Τίτο, υποστήριξε πως υπάρχουν μόνον ένας νεκρός και μερικοί τραυματίες. “Κάνουμε απλώς το καθήκον μας”, δήλωσε.

Οι άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας έρριξαν αρχικά προειδοποιητικά πυρά, όπως είχαν κάνει και πριν από μία εβδομάδα σε μία παρόμοια διαδήλωση. Στη συνέχεια, άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί εδώ και εβδομάδες, ζητώντας να αυξηθεί το 2014 ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός τους στα 160 δολάρια. Σήμερα, βρίσκεται στα 80 δολάρια και η κυβέρνηση υποσχέθηκε πρόσφατα να τον αυξήσει στα 95 δολάρια από φέτος τον Απρίλιο, όμως τα συνδικάτα θεωρούν την αύξηση αυτή ανεπαρκή.

Οι πυροβολισμοί είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο βίας σ’ αυτή την κινητοποίηση που είχε οδηγήσει το Νοέμβριο στο θάνατο μίας γυναίκας από σφαίρα. Σημειώθηκαν, αφού χιλιάδες εργάτες απέκλεισαν ένα δρόμο μπροστά από εργοστάσια.

“Αυτή τη φορά, χρησιμοποίησαν όπλα και άλλα πράγματα, για να καταστείλουν τους απεργούς”, κατήγγειλε ο Τσαν Σοβέτ της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Adhoc, ο οποίος βρισκόταν επιτόπου, διαβεβαιώνοντας πως έχουν τραυματισθεί περίπου δέκα άνθρωποι. “Τους χτύπησαν στο κεφάλι”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας, Χενγκ Τίτο, δήλωσε πως οι αστυνομικοι χρειάσθηκε να επέμβουν, αφού εννέα άνδρες του τραυματίσθηκαν χθες και σήμερα σε επεισόδια με τους διαδηλωτές οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με σφεντόνες.

“Ανησυχούσαμε για την ασφάλεια, έτσι έπρεπε να καταστείλουμε” τη διαδήλωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Αν τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να απεργούν, θα υπάρξει αναρχία”.

Ο υφαντουργικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την καμποτζιανή οικονομία και η παραγωγή του προμηθεύει τις μεγάλες διεθνείς μάρκες. Απασχολεί περίπου 650.000 εργάτες, από τους οποίους οι 400.000 εργάζονται για εξαγωγικές εταιρείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ