Δεκάδες συλλήψεις στο Βόλγκογκραντ

Δεκάδες συλλήψεις στο Βόλγκογκραντ

 Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους σήμερα σε εφόδους που πραγματοποίησε στην πόλη Βόλγκογκραντ μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας που είχε τραυματιστεί στην έκρηξη στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης –που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Στάλινγκραντ– υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης αυτής να αυξηθεί στους 18 νεκρούς. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκέι Μπαζένοφ ανέφερε ότι άλλοι 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην βομβιστική επίθεση σε ένα τρόλεϊ χθες.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο ενέργειες, οι οποίες ωστόσο υπογράμμισαν το πόσο τρωτή είναι η Ρωσία σε βομβιστικές επιθέσεις και ανακίνησαν τους φόβους περί επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές, ο ηγέτης των οποίων έχει καλέσει τους πολεμιστές του να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο.

Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια πρόκληση για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξαπέλυσε τον πόλεμο που εξεδίωξε τους ισλαμιστές από την εξουσία πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Τσετσενία, αλλά έκτοτε δεν μπορεί να καταβάλει το ισλαμιστικό αντάρτικο που ξέσπασε μετά το τέλος του.

Διακυβεύεται το κύρος του προέδρου

Ο Πούτιν διακυβεύει το προσωπικό του κύρος στους Αγώνες του Σότσι, μιας πόλης που βρίσκεται σε μια περιοχή την οποία οι ισλαμιστές μαχητές θέλουν να αποσπάσουν από τη Ρωσία και να μετατρέψουν σε ένα ισλαμικό κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα μετά τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες ήταν οι πιο αιματηρές που σημειώνονται εκτός της περιοχής του Βορείου Καυκάσου, έπειτα από την επίθεση που είχε πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο του 2011 ένας βομβιστής-καμικάζι, ο οποίος είχε σκοτώσει 37 ανθρώπους σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας.

Στη Βόλγκογκραντ, περίπου 5.200 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Αντιτρομοκρατικός Σίφωνας», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αντρέι Πίλιπτσουκ.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση 87 άνθρωποι διότι προέβαλαν αντίσταση στις αρχές ή διότι δεν παρουσίασαν έγγραφα ταυτότητας, ενώ ορισμένοι έφεραν όπλα. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνονται αστυνομικοί με κράνη κι εξάρτηση να σπρώχνουν υπόπτους προς έναν τοίχο για έλεγχο. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακύψει καμιά ένδειξη ότι τα πρόσωπα που ετέθησαν υπό κράτηση συνδέονται με τις βομβιστικές επιθέσεις ή ότι σχεδίαζαν νέες επιθέσεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass μετέδωσε ότι οι αστυνομικοί επικεντρώθηκαν σε μετανάστες από τον Καύκασο και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, πληθυσμιακές ομάδες που σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετωπίζουν μόνιμα προκαταλήψεις και συχνά στοχοθετούνται αδιακρίτως από τη ρωσική αστυνομία.

Αστυνομικοί οι οποίοι συμμετέχουν στις έρευνες είπαν πως πιστεύουν ότι την επίθεση στο τρόλεϊ, την ώρα της μεγάλης κίνησης, διέπραξε ένας άνδρας βομβιστής-καμικάζι, μετατρέποντας το όχημα σε μια άμορφη μάζα από παραμορφωμένα μέταλλα, θρυμματισμένα γυαλιά και ανθρώπινα υπολείμματα στον δρόμο. Η επίθεση της Κυριακής αποδόθηκε καταρχάς από τις διωκτικές αρχές σε μια γυναίκα βομβίστρια-καμικάζι, αλλά αργότερα οι αρχές ανέφεραν πως μπορεί ο δράστης να ήταν και σε αυτή την περίπτωση άνδρας.

 Σε ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο τον Ιούλιο, ο Τσετσένος ηγέτης των ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ καλούσε τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό κράτος στις μουσουλμανικές επαρχίες νότια του Βόλγκογκραντ να εμποδίσουν, χρησιμοποιώντας «τη μέγιστη δυνατή ισχύ», την πραγματοποίηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο ισλαμιστές να ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και προσέφερε στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία στο πεδίο της ασφάλειας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ