Χιλιάδες Αφρικανοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες Αφρικανοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες και ισραηλινοί ακτιβιστές που τους υποστηρίζουν, διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, ζητώντας να τους αποδοθεί καθεστώς αιτούντων άσυλο στο Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν από μια γειτονιά στο νότιο Τελ Αβίβ, όπου πολλοί από αυτούς διαμένουν και εργάζονται παράνομα, στην κεντρική πλατεία Γιτζάκ Ράμπιν, κρατώντας κεριά και φωνάζοντας “Ελευθερία”.

Κρατούσαν πλακάτ που έλεγαν “είμαστε πρόσφυγες”, ενώ τα πλακάτ των υποστηρικτών τους έλεγαν “Η ελευθερία τους, η δημοκρατία μας!”.

Οι διαδηλωτές κατέκριναν την κράτηση αφρικανών μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι από το Σουδάν και την Ερυθραία, σε ένα καινούριο “ανοικτό” κτίριο υπηρεσιών κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα, καθώς και σε ένα αντίστοιχο κλειστό.

Στο ανοικτό κτίριο οι μετανάστες θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν αναφορά στις αρχές πολλές φορές την ημέρα.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως θέτει υπό κράτηση τους μετανάστες γιατί διασχίζουν παράνομα τα σύνορα και επειδή μένουν και εργάζονται στη χώρα παράνομα. Υποστηρίζει ότι χορηγεί πολλές εκατοντάδες δολάρια σε όποιο μετανάστη συμφωνεί να επιστρέψει στη χώρα του εθελοντικά.

Πολλοί μετανάστες αρνούνται ότι έφυγαν για οικονομικούς λόγους, λένε πως η ζωή τους είναι σε κίνδυνο στη χώρα καταγωγής τους και ζητούν να γίνουν αποδεκτοί ως πρόσφυγες.

Σύμφωνα με ένα νόμο που ψηφίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά μπορούν να τεθούν υπό κράτηση μέχρι και ένα χρόνο στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που δεν απαιτεί δίκη. Ένα προηγούμενο σχέδιο που επέτρεπε την κράτησή τους για τρία χρόνια είχε ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο το Σεπτέμβριο.

Το 2012, το Ισραήλ εκτίμησε σε 60.000 τον αριθμό των Αφρικανών που είχαν εισέλθει παράνομα στο έδαφός του και ξεκίνησε μια εκστρατεία που κατέληξε στην αναχώρηση ή απέλαση 3.920 από αυτούς.

Το Ισραήλ και η αιγυπτιακή χερσόνησος του Σινά είναι η μόνη διά ξηράς δίοδος από την Αφρική στην Ευρώπη και την Ασία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ