Νεκρός και τραυματισμένα παιδιά στο Μπανγκουί

Νεκρός και τραυματισμένα παιδιά στο Μπανγκουί

Τουλάχιστον ένας πολίτης έχασε την ζωή του και πολλά παιδιά τραυματίστηκαν στο Μπανγκουί από χειροβομβίδες που πέταξαν στρατιώτες από το Τσαντ, που συμμετέχουν στην αφρικανική δύναμη η οποία επιχειρεί στην περιοχή, και προστάτευαν αυτοκινητοπομπή συμπατριωτών τους που εγκατέλειπαν την πόλη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε στρατιωτικές πηγές και πηγές των ανθρωπιστικών δυνάμεων.

«Στρατιώτες από το Τσαντ πέταξαν πολλές χειροβομβίδες εναντίον πολιτών σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο στο προάστιο Φουχ, στα βόρεια της πόλης», εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στρατού που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Πολλά παιδιά που τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση μεταφέρθηκαν στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπανγκουί, σύμφωνα με ανθρωπιστική πηγή, που δε μπορούσε έως αυτή τη στιγμή να καθορίσει τον ακριβή αριθμό των τραυματισμένων παιδιών.

Τις χειροβομβίδες πέταξαν οι στρατιώτες εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου με στόχο να καθυβρίσει και να προσβάλει τους πρόσφυγες από το Τσαντ, οι οποίοι είχαν πάρει το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα τους, υπό την προστασία του στρατού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Με 850 άνδρες, έμπειρους και καλά εξοπλισμένους, ο στρατός του Τσαντ είναι πανταχού παρών στο Μπανγκουί. Έχει αναλάβει το ρόλο του προστάτη της μουσουλμανικής μειονότητας, επίσης όμως της εξουσίας του προέδρου (και πρώην αρχηγού των ανταρτών) Μισέλ Τζοτοντιά.

Όμως οι στρατιώτες από το Τσαντ κατηγορούνται από την πλειονότητα του πληθυσμού ότι υποστηρίζουν τους πρώην αντάρτες Σελεκά –ένα μέρος των οποίων κατάγεται από το Τσαντ– κι έχουν πρόσφατα εμπλακεί σε πολλά επεισόδια βίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ