Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία και τη Βρετανία

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία και τη Βρετανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν σήμερα τη Γαλλία και τη Βρετανία, όπου τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές στις δύο χώρες και χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους στη Μεγάλη Βρετανία σε δύο χωριστά δυστυχήματα. Η σορός του άνδρα βρέθηκε σε ποταμό στα βόρεια της Αγγλίας. Η γυναίκα πνίγηκε σε ποταμό κοντά στη Βηθέσδα, στην Ουαλία.

Στη Γαλλία αναζητούνται τα ίχνη ενός άνδρα ρωσικής υπηκοότητας, που αγνοείται σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Βρέστης, αφού έπεσε από φορτηγό πλοίο, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών: τα κύματα έφθαναν τα 6 ως 7 μέτρα και τις ριπές του ανέμου να φθάνουν σχεδόν τα 120 χλμ. ανά ώρα.

Νωρίτερα απόψε, σχεδόν 18.000 νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι, λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη Βρετάνη στα δυτικά της Γαλλίας, ενώ υπήρξαν ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Βρέστης.

Προβλήματα υπήρξαν και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στα βορειοδυτικά της χώρας κυρίως μεταξύ του Καέν και του Σερμπούρ, όπου δέντρο έπεσε στις σιδηροτροχιές από τους θυελλώδεις ανέμους.

Η Βρετάνη και η Νορμανδία ήρθαν επίσης αντιμέτωπες με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσε η καταιγίδα Ντιρκ, την οποία συνόδευαν ισχυροί άνεμοι. Είκοσι τρία διοικητικά διαμερίσματα σε ολόκληρη τη Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο) λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Στη Μεγάλη Βρετανία τουλάχιστον 30 πτήσεις, επί συνόλου σχεδόν 1300, ματαιώθηκαν στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο. Η πλειονότητα των αεροσκαφών που καθηλώθηκαν πραγματοποιούσαν πτήσεις μεσαίων αποστάσεων και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με άλλες πτήσεις προς τους προορισμούς τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Όλες οι πτήσεις από το αεροδρόμιο του Σαουθάμπτον, στα νότια της χώρας, όπου πραγματοποιούνται πτήσεις μικρών ή μεσαίων αποστάσεων, ματαιώθηκαν.

Επίσης, οι εθνικές σιδηροδρομικές εταιρείες μείωσαν τα δρομολόγιά τους ή ματαίωσαν κάποια από αυτά.

Θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν και την Ιρλανδία, όπου 5000 τηλεφωνικές γραμμές βγήκαν εκτός λειτουργίας.

Πολλά δρομολόγια πλοίων ακυρώθηκαν στη Θάλασσα της Μάγχης μεταξύ της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας ή της Ισπανίας, λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται για αύριο στα βορειοδυτικά της Γαλλίας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας (ΜΕΤ) εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για τα επίπεδα της βροχόπτωσης που αναμένει τα ξημερώματα της Τρίτης σε τουλάχιστον από τις μισές περιοχές του νότου της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Σύμφωνα μάλιστα με την υπηρεσία, άνεμοι ταχύτητας 140 χιλιόμετρα την ώραέπληξαν σήμερα την Ουαλία.

«Τα προβλήματα στις μεταφορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά» προέβλεψε η μετεωρολόγος Έμμα Κόμπτον.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ