Στην αντεπίθεση η τουρκική κυβέρνηση

Στην αντεπίθεση η τουρκική κυβέρνηση

Σε καταγγελία εναντίον όσων παραβιάζουν τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την υπόθεση της διαφθοράς προέβη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει λόγο για σχέδιο που στρέφεται εναντίον της.

Ο Μποζντάγ μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είπε πως «παρά τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας και τη στιγμή που κι εμείς ως κυβέρνηση δεν διαθέτουμε καμιά πληροφορία, βλέπουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία από την έρευνα» και προχώρησε στην καταγγελία «όσων παραβιάζουν τη μυστικότητα, είτε είναι εισαγγελείς, είτε γραμματείς, είτε αστυνομικοί».

Ο Μπεσίρ Αταλάϊ, επίσης αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «TGRT» είπε ότι «δεν πρόκειται να αμαυρώσουμε το όνομά του κόμματός μας, αλλά ούτε και θα επιτρέψουμε δραστηριότητες που σχεδιάζονται στο εξωτερικό και αποσκοπούν στην παρεμπόδιση του κόμματός μας».

Ο Αταλάϊ έκανε λόγο για λαϊκή βούληση τονίζοντας «ας προσφύγουν στην κάλπη για να κυβερνήσουν τη χώρα».

«Σε εκλογικές περιόδους, κάποιοι κύκλοι και κοινότητες προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες μένουν στο αέρα. Εμείς θα κερδίζουμε πάντα αν συνεχίσουμε στο σωστό δρόμο και σε αυτόν της δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, όσοι κάνουν αυτά τα πράγματα θα ζημιωθούν πολύ».

Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό επιχείρημα που προβάλλουν τα κυβερνητικά στελέχη από χτες είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που μετείχαν στην εισαγγελική έρευνα, δεν ενημέρωσαν τους ανώτερούς τους αστυνομικούς και κατά συνέπεια δεν ενημερώθηκαν και οι υπουργοί.

Η τουρκική ποινική δικονομία δεν προβλέπει θεσμό δικαστικής αστυνομίας. Τέτοια καθήκοντα ασκούν αστυνομικοί (όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα).

Ο σχετικός νόμος (5271/2004) αναφέρει ότι «οι σχετικές με την εισαγγελική έρευνα πράξεις πραγματοποιούνται από τη δικαστική αστυνομία με τις εντολές και οδηγίες του εισαγγελέα. Οι δικαστικοί αστυνομικοί εκτελούν τις σχετικές με τα δικαστικά καθήκοντα εντολές του εισαγγελέα. Στα καθήκοντα πέραν των δικαστικών, ο δικαστικός αστυνομικός τελεί υπό τις εντολές των ανωτέρων του».

Με βάση τις διατάξεις αυτές αντιπολιτευτικά χείλη στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι «θα ήταν αδίκημα αν οι αστυνομικοί που μετέχουν στην εισαγγελική έρευνα ενημέρωναν τους αστυνομικούς τους προϊσταμένους σχετικά με την έρευνα».

Τέλος το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «FOX» μετέδωσε την πληροφορία ότι οι εισαγγελείς που πραγματοποιούν την έρευνα για τις τρεις υποθέσεις, είχαν καταγράψει, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, την έναρξη των τριών ερευνών στο κρατικό δικαστικό ηλεκτρονικό σύστημα (UYAP) με τους αριθμούς 50690/2012, 125043/2012 και 120653/2012.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ