Ταμείο έκτακτης ανάγκης ζητά ο Ολάντ

Ταμείο έκτακτης ανάγκης ζητά ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε την Πέμπτη στο Σάο Πάολο, ότι θα ζητήσει τη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως αυτή που πραγματοποιεί η Γαλλία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο επόμενο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή εβδομάδα.

«Η Ευρώπη κάνει πολλά, αλλά τα κάνει κατά καιρούς , θα πρέπει να είναι ένα μόνιμο ευρωπαϊκό ταμείο , όχι ένα περιστασιακό ταμείο», δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη Βραζιλία, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα προτείνει τη δημιουργία του ταμείου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 19 και 20 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.600 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε μια στρατιωτική επέμβαση που αποσκοπεί να θέσει τέλος στις καταχρήσεις από ένοπλες ομάδες και να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τη χώρα.

Δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε συγκρούσεις κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπανγκούι .Σχολιάζοντας το θάνατο των δύο στρατιωτών ο Ολάντ δήλωσε ότι οι δύο γάλλοι “έδωσαν τη ζωή τους για να σωθούν άλλες ζωές”. Ήταν «μια σοβαρή απόφαση για την αποστολή στρατιωτών στην Κεντρική Αφρική», είπε επίσης ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. Για την απόφαση η Γαλλία να παρέμβει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ένα χρόνο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στο Μάλι, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν συνδέονται καθώς κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ