Συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Ισπανίας

Συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Ισπανίας

Ο πληθυσμός της Ισπανίας, μιας χώρας η οποία πλήττεται σφοδρά από την οικονομική κρίση, συρρικνώνεται και μάλιστα με ρυθμό ο οποίος επιταχύνεται, καθώς σχεδόν 260.000 Ισπανοί μετανάστευσαν το πρώτο εξάμηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε η ισπανική εθνική στατιστική υπηρεσία INE.

Αντιστρόφως, μόλις 134.312 άνθρωποι μετανάστευσαν στην Ισπανία την ίδια περίοδο, κι ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι η χώρα απώλεσε 124.915 κατοίκους. Αυτός ο αριθμός είναι κατά 50% υψηλότερος εν σχέσει με το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Συνυπολογιζομένων των γεννήσεων και των θανάτων, το σύνολο του πληθυσμού συρρικνώθηκε κατά 118.238 ανθρώπους, στα 46,6 εκατομμύρια.

Οι περισσότεροι εξ όσων εγκατέλειψαν την Ισπανία είναι μετανάστες, οι οποίοι επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Όμως συνολικά 39.690 Ισπανοί επίσης εγκατέλειψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2013, βάσει των στοιχείων που έδωσε στην δημοσιότητα η INE.

Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της ανεργίας έχει ωθήσει καταρτισμένους νέους επαγγελματίες, αλλά και ανειδίκευτους εργάτες, να αναζητήσουν θέσεις απασχόλησης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Λατινικής Αμερικής.

Η Ισπανία μόλις αρχίζει να ανακάμπτει από την οικονομική ύφεση η οποία την πλήττει εδώ κι έξι χρόνια. Αλλά η ανεργία –η οποία πλήττει σήμερα σχεδόν το 26% του ενεργού πληθυσμού– αναμένεται να μειωθεί με πολύ βραδύ ρυθμό.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ